Mousserende wijn

Champagne is de meest bekende vorm van mousserende wijn. Mousserende wijn is beter bekend als wijn met bubbeltjes, wijn voor bij feestelijke gelegenheden. We ontkurken er graag eentje met de feestdagen en met verjaardagen. Mousserende wijn omvat alle wijnen waarin zich koolzuur bevindt, daaronder vallen champagne, cava, prosecco, sekt, crémant d’Alsace, crémant de Limoux, crémant de Bourgogne en crémant de Loire.

Prijsfilter

 -   

druivensoort

jaar

kleur

land

regio

Beoordelingen

  • Henri Mandois Brut Origine

    SKU: 224613.
     26,05
    Wijninfo
  • Henri Mandois Brut Origine (0.375)

    SKU: 224613.
     17,25
    Wijninfo
  • Henri Mandois Rosé Brut Grande Réserve

    SKU: 224613.
     31,85
    Wijninfo
  • Henri Mandois Premier Cru Blanc de Blancs 2012

    SKU: 224613.
     31,35
    Wijninfo
  • Henri Mandois Demi-Sec Origine

    SKU: 224613.
     29,00
    Wijninfo
  • Couronne Chapin Landais Demi Sec

    SKU: 224613.
     13,40
    Wijninfo
  • Château Miaudoux Blanc Sec 2016

    SKU: 224613.
     7,60
    Wijninfo
  • Asti Spumante D.O.C.G. Filipetti

    SKU: 224613.
     7,10
    Wijninfo
  • Moscato Spumante Filipetti

    SKU: 224613.
     5,30
    Wijninfo
  • Prosecco Spumante Bellussi

    SKU: 224613.
     13,30
    Wijninfo
  • Champagne Henri Mandois Cuvée Victor 2007

    SKU: 224613.
     38,60
    Wijninfo
  • Novalis Bianco Frizzante Novacorte

    SKU: 224613.
     5,50
    Wijninfo

Druiven: het proces van gisten

Over het algemeen is mousserende wijn een variant van witte wijn. De druivensoorten zijn dus hetzelfde als bij stille witte wijn. Voor champagne wordt vaak chardonnay, pinot noir en pinot meunier gebruikt. Het verschil zit hem vooral in de manier waarop wijn verkregen wordt uit de druiven.

Er zijn drie methodes van gisting: méthode traditionnelle, méthode Charmat en méthode gazéifié. Bij méthode traditionelle blijven de bubbels het langst in een glas wijn achter. De gisting vindt plaats in de fles zelf. Als de gisting plaatsvindt in een tank spreken we van méthode Charmat. De bubbels zijn aanwezig, maar minder dan bij de eerste methode. Bij méthode gazéifié wordt koolzuurgas toegevoegd aan een stille wijn, dit is vergelijkbaar met de manier waarop priklimonade wordt gemaakt. Hierdoor verdwijnen de bubbels vrij snel uit de wijn nadat deze is ingeschonken.

Mousserende wijn uit verschillende streken

De bekendste mousserende wijn, champagne, komt uit de streek Champagne in Frankrijk. De regelgeving rondom de naam ‘Champagne’ is streng: alleen wijnen afkomstig uit deze streek mogen de naam dragen. Andere mousserende wijnen uit Frankrijk worden aangeduid met de term crémant.

Maar ook buiten Frankrijk zijn goede en bekende mousserende wijnen te vinden. Zo is de Spaanse cava heel bekend en vanuit Italië prosecco. Onze Duitse buren noemen mousserende wijn sekt, perlwein (Paarlwein Zuid-Afrika) of schaumwein.

Combineren van dessertwijn

Op welke momenten mousserende wijn wordt gedronken is natuurlijk bekend: bij feestelijke gelegenheden. Denk aan een jubileum, geboorte, bruiloft en de feestdagen.

Populaire mousserende wijnen

Het is natuurlijk te verwachten: een van de meest populaire mousserende wijnen bij Het Wijnkasteel is een echte champagne uit de bekende streek Champagne. De Henri Mandois Brut Origine, een wijn bestaande uit chardonnay, meunier en pinot noir. De wijn heeft een mooie goudgele kleur en smaken van fruit en honing. Een andere Franse hoogvlieger is de Chapin Landais. Een crémant de Loire die in verschillende soorten en maten verkrijgbaar is. De Chapin Landais Brut kunt u de hele dag drinken en heeft een mooie zachte doch fruitige smaak. Ook interessant is Faustino Cava Brut Reserva, een cava met een bleekgele kleur en lang aanhoudende mousse. De wijn heeft zowel fruitige aroma’s als tonen van fruit in de smaak.

Bewaaradvies mousserende wijn

De ideale bewaartemperatuur voor mousserende wijn ligt tussen de 6 en 10 graden Celsius. Behalve de temperatuur is er nog iets belangrijk voor de kwaliteit van een champagne: het ontkurken. Bij feestelijke gelegenheden wordt er nog wel eens een sport van gemaakt om de kurk er zo hard mogelijk af te laten knallen. De juiste manier is echter de kurk rustig los te wrikken, om zo de kwaliteit van de wijn te behouden. Door de kurk eraf te knallen vliegt de wijn uit de fles, met als gevolg dat de achtergebleven wijn snel de bubbeltjes verliest. Wat betreft de houdbaarheid kunnen we onderscheid maken in jaartalchampagnes en ‘normale’ champagnes. De smaak van jaartalchampagnes wordt naarmate deze ouder is beter en die van de overige champagnes wordt minder.