Madeira

Madeira hoort bij de categorie versterkte wijnen: wijnen met meer alcohol dan een gemiddeld wijntje, vanwege de destillatie. Madeira werd vroeger gemaakt van vier soorten druiven. Tegenwoordig is dat er één, namelijk de Tinta Negra. Dit komt door het feit dat deze druivensoort het beste groeit op het Portugese eiland Madeira.

Prijsfilter

 -   

druivensoort

jaar

kleur

land

regio

Beoordelingen

 • Madeira Cossart ’Verdelho’ 5 Years Old

  SKU: 224613.
   23,95
  Info
 • Madeira Cossart ’Verdelho’ 10 Years Old

  SKU: 224613.
   35,25
  Info

Bereiding

Madeira wordt verkregen door wijn te verwarmen en minstens drie maanden in eikenhouten vaten te bewaren, op een gematigd warme temperatuur. Wanneer de wijn opgewarmd wordt door de zon, dus op de traditionele wijze, dan heet dit de canteiro-methode.

Populaire versterkte wijnen

Wat de beste of lekkerste wijn is, kunnen wij niet aangeven. Smaak is persoonlijk. Bij Het Wijnkasteel zijn de volgende versterkte wijnen populair. Als eerst Scott Reserve Ruby, Ruby hoort bij de portwijnen. Ook Kopke Special Reserve Port is veelgevraagd. Een mooie Portugese wijn die jaren de tijd heeft gehad om goed op smaak te komen.

Combineren van versterkte wijn: Tapas en kaas

Er zijn diverse soorten versterkte wijnen verkrijgbaar. Er zijn verschillende soorten port en diverse smaken madeira. Ook sherry wijkt weer af qua smaak.
De smaak van madeira varieert van zoet tot droog. Afhankelijk van de smaak kan madeira gecombineerd worden met visgerechten, soep, kazen en desserts. Port combineert vaak goed met zachte kazen en zoete nagerechten. Port is vaak zoet van smaak.