Dessertwijn

Dessertwijn, een wat zoetere tot zoete wijn. De wijn wordt, zoals de naam verraadt, geserveerd bij de laatste of een van de laatste gangen van het diner. Simpel gezegd dus bij het toetje. Toch schenkt men een dessertwijn ook wel eens bij voorgerechten, bijvoorbeeld bij een ganzenleverpaté. Een dessertwijn is de finishing touch van een culinaire avond!

Prijsfilter

 -   

druivensoort

jaar

kleur

land

regio

Beoordelingen

 • Barbadillo Cream Sherry Fles 0,375

  SKU: 224613.
   6,60
  Info
 • Barbadillo Pedro Ximenez Sherry

  SKU: 224613.
   11,80
  Info
 • Barbadillo Laura Dark Moscatel Sherry

  SKU: 224613.
   19,75
  Info
 • Château Rieussec Premier Grand Cru Classé 2011

  SKU: 224613.
   98,25
  Info
 • Essensia Orange Muscat Quady Winery

  SKU: 224613.
   23,25
  Info
 • Essensia Orange Muscat Halve fles

  SKU: 224613.
   12,35
  Info
 • Elysium Black Muscat - Quady Winery

  SKU: 224613.
   23,25
  Info
 • Elysium Black Muscat halve fles

  SKU: 224613.
   12,35
  Info
 • Red Electra Black Muscat Quady Winery

  SKU: 224613.
   11,30
  Info
 • Korrell Riesling 0.375 Beerenauslese 2011

  SKU: 224613.
   24,95
  Info
 • Alambre 20 years Old Moscatel de Setúbal 50 cl

  SKU: 224613.
   37,95
  Info
 • Alambre Moscatel Roxo de Setúbal 2006

  SKU: 224613.
   26,75
  Info

De druif: opzettelijk laten rotten

Dessertwijn is niet zomaar een zoete witte wijn. De druiven die gebruikt worden voor dessertwijn worden op een andere, speciale manier verwerkt. Waar we het bij witte wijn hebben over het kneuzen of persen van druiven, spreken we bij dessertwijn van edele rotting (ook wel ‘pourriture noble’ genoemd). De druif blijft langer hangen aan de struik. De schil wordt uiteindelijk poreus waardoor er vocht uit de druif verdampt. Het suikergehalte per druif en de smaak worden geconcentreerder, wat de zoete smaak van deze wijnen verklaart.

Ook het oogsten gaat anders. Normaal gesproken worden druiven in een keer geoogst. Voor dessertwijn kan dit niet, omdat de duur van de rotting per druif verschillend is. De plukkers moeten dus meerdere keren langs dezelfde struiken lopen en per druif bekijken of deze al rijp genoeg is. Voor dessertwijn worden overigens niet alleen witte druiven gebruikt maar ook blauwe.

Dessertwijn uit verschillende streken

Frankrijk heeft een goed aanbod in dessertwijnen. U kunt Franse dessertwijnen herkennen aan de woorden ‘moelleux’ en ‘doux’ die de zachtheid van de dessertwijn uitdrukt. Populaire soorten Franse dessertwijnen zijn sauternes en barsac, maar Frankrijk kent ook enkele versterkte wijnen zoals Muscat de Rivesaltes en Banyuls.

Natuurlijk wordt er ook vanuit Duitsland het een en ander aangeboden. Verder zijn Italiaanse dessertwijnen bekend, waaronder wijn afkomstig uit Sicilië.

Combineren van dessertwijn

Dit is natuurlijk geen verrassing: de zoete dessertwijnen worden voornamelijk geserveerd bij het dessert. Dessertwijn is goed te combineren met chocoladesmaken en fruit. Denk daarbij aan een fruitige pudding of een chocolademousse. Ondanks het temperatuurverschil is dessertwijn ook lekker bij een ijsdessert. Niet alleen bij desserts is een dessertwijn lekker. Ook bij verschillende voorgerechten is het goed te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere ganzenleverpaté.
Dessertwijn kan vanwege de zoete smaak ook gecombineerd worden met (blauwe) kaas en noten, net als met zoete witte wijn kan worden gedaan. De wijn kan dan geserveerd worden als aperitief of bij een van de eerste gangen. Let bij het combineren van de wijn wel op de balans. Heel zoete wijn met een heel zoet dessert zou wel eens teveel van het goede kunnen worden. Het dessert en de wijn moeten qua smaak ongeveer even zoet zijn, dan combineren ze goed.

Populaire dessertwijnen

Op het moment is de Electra Orange Muscat één van de populairste dessertwijnen bij Het Wijnkasteel. Dit is een wijn afkomstig uit Californië. Deze wijn heeft een laag alcoholpercentage, is licht en verfrissend en heeft een smaak van perzik en meloen.
Ook populair is de Elysium Black Muscat, een rood gekleurde wijn met de geur en smaak van rood fruit. Deze wijn combineert daar dan ook goed mee. Verder is deze wijn lekker bij chocolade. Deze wijn wordt verkocht per halve fles. Let hier op bij het aanschaffen van een dessertwijn, want dit wordt vaker gedaan omdat een halve fles vaak voldoende is bij het dessert.

Bewaaradvies dessertwijn

Niet voor iedere dessertwijn geldt dezelfde bewaartemperatuur. Het beste kunt u dit per wijn bekijken. Over het algemeen worden dessertwijnen bewaard bij een temperatuur van 6 tot 8 graden Celsius óf bij een temperatuur van 10 tot 12 graden Celsius.