Grillo Vino Bianco Druivensoort

Grillo Vino Bianco Druivensoort

Grillo is een witte druif uit Sicilië, waarvan DNA-onderzoek in 2008 heeft aangetoond dat ze afkomstig is uit een kruising van Catarratto en Moscato d’Alessandria (ook wel Zibibbo genoemd).Grillo was lange tijd de ruggengraat van de populaire versterkte wijn Marsala. Het succes verminderde ten gunste van de productievere rassen Catarratto en Inzolia.

De laatste jaren is men er in Sicilië echter in geslaagd om op basis van de Grillo frisse, fruit gedreven wijnen te maken die garant staan voor direct no-nonsense drinkplezier. Wie houdt er niet van zonnige aperitief wijnen die barsten van een tropisch geurenfestival?

Dit is precies waar de kracht van een goed gemaakte Grillo ligt: een fruitige geur (perzik, peer, ananas) gecombineerd met florale toetsen en voldoende zuren om het geheel interessant te houden. Vaak wordt Grillo verwerkt in een blend met Inzolia (Ansonica) en/of Catarratto. Deze druiven vormen samen een soort heilige drievuldigheid op Sicilië.

Buiten Sicilië zul je de Grillo trouwens niet aantreffen, ondanks het vermoeden dat haar historische roots in Puglia liggen.

Vanwege de fruitige frisheid waar de Grillo Vino Bianco Druivensoort om bekend staat, vermijdt men eiken lagering. Grillo gedijt het best bij gisting en rijping in roestvrijstalen tanks, bij voorkeur niet op te hoge temperatuur om voldoende zuren te behouden. Bovendien heeft Grillo in droge versie absoluut geen baat bij veroudering; jong zijn deze wijnen op hun best.

De meeste Grillowijnen komen op de markt als IGT Bianco di Sicilia, maar ook in de DOC Marsala schittert deze druif volop.