Riesling Druiven

Riesling Druiven

Riesling Druiven. De Riesling is een witte druivensoort die vooral bekend staat om zijn aromatische, frisse en fruitige wijnen. De druiven hebben vaak aroma’s van groene appel, perzik, abrikoos en bloemen, met een kenmerkende hoge zuurgraad. Ze worden voornamelijk verbouwd in Duitsland, Frankrijk (de Elzas), en Oostenrijk, maar ook in andere delen van de wereld.

Rieslingwijnen kunnen variëren van droog tot zeer zoet, afhankelijk van de rijpheid van de druiven bij de oogst. Ze zijn uitstekend geschikt voor rijping en kunnen met de jaren complexere smaken ontwikkelen. Deze wijnen passen goed bij lichte gerechten, zoals vis, kip en Aziatische gerechten. https://www.hetwijnkasteel.nl/product/2021-riesling-midelberg-domaine-boeckel/

Riesling uit de Elzas staat bekend om zijn karakteristieke “gout de pétrole” of petroleumachtige aroma’s, vooral in oudere wijnen. Dit komt door de aanwezigheid van een natuurlijke verbinding genaamd TDN (1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaftaleen). Dit aroma ontwikkelt zich vaak in wijnen van hoge kwaliteit die rijpen in de fles. Het kan samengaan met tonen van citrus, perzik en mineraliteit, wat bijdraagt aan de complexiteit van de wijn. Deze stijl van Riesling is geliefd bij kenners en past goed bij gerechten zoals schaal- en schelpdieren, en geitenkaas.

Wist je dat Riesling-druiven een van de weinige witte druivenrassen zijn die uitstekend kunnen rijpen? Sommige Riesling-wijnen kunnen tientallen jaren in de fles verbeteren, waarbij ze complexe aroma’s ontwikkelen zoals honing, gedroogd fruit en minerale tonen. Dit maakt Riesling uniek onder de witte wijnen.

Vendanges Tardives:

Door de late oogst zijn de druiven vaak aangetast door edele rot, wat zorgt voor geconcentreerde suikers en intense smaken. Deze wijnen zijn zoet, complex, en hebben aroma’s van rijp fruit, honing en specerijen. Ze passen perfect bij desserts, foie gras of pittige gerechten

Dit kan zijn van Riesling, Gewürztraminer  of Pinot Gris.

Het Wijnkasteel werkt samen met het beroemde Wijnhuis Boeckel, een familiebedrijf uit de Elzas dat sinds 1853 bekend staat om zijn hoogwaardige Riesling en andere Elzasser wijnen. Ze produceren wijnen met een sterke focus op terroir en duurzaamheid, en alle wijnen zijn biologisch.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Riesling