Viognier Druif

Viognier Druif

De oorsprong van de Viognier druif is lange tijd onduidelijk geweest. Vermoedelijk brachten de Romeinen deze druif vanuit Dalmatië naar de Rhône. Volgens een legende deed keizer Probus dit in het jaar 281. Een andere legende vertelt dat de druif via de Rhône naar Beaujolais werd verscheept, maar bij het huidige Condrieu door plaatselijke rovers werd in beslag genomen.

Ook de naamgeving van Viognier is onzeker. De meest aannemelijke verklaring is dat de naam afkomstig is van de stad Vienne, een belangrijke Romeinse voorpost. Een alternatieve theorie suggereert dat de naam is afgeleid van “Gehennae,” wat “De weg naar de hel” betekent, refererend aan de moeilijke teelt van de druif. Waarschijnlijker is echter dat deze associaties vergezocht zijn. Het is logischer dat Viognier simpelweg een variant is van “Vigne,” de Franse naam voor wijnstok. De Viognier is een witte druivensoort die vooral in de Franse Rhônevallei wordt verbouwd voor de wijnproductie. Op de steile wijngaarden van Condrieu is het de enige toegestane druif. Wijn van de Viognier druif staat bekend om zijn bouquet van zacht fruit en bloemen, laag zuurgehalte, kracht en droge karakter. Deze wijn wordt doorgaans jong gedronken, hoewel er ook successen zijn geboekt met het maken van zoete “Late oogst” wijn.

De Viognier druif wordt ook met succes aangeplant buiten de Rhônevallei, bijvoorbeeld in de Ardèche en de Languedoc-Roussillon, waar de populariteit groeit. Bovendien wint de druif aan terrein in Zwitserland en buiten Europa.

https://www.hetwijnkasteel.nl/product/2023-la-brunaude-viognier-vin-de-pays/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Viognier