Vermentino druiven variëteit

Vermentino druiven variëteit

Wijnmakers producenten gebruiken de Vermentino druiven variëteit rond de fundamentele Middellandse Zee. Belangrijke regio’s zijn Noordwest-Italië, Zuid-Frankrijk, Corsica en Sardinië. Deze druif heeft verschillende namen, zoals Pigato in Ligurië, Favorita in Piemonte en Rolle in de Provence. Er bestaat echter eenzaamheid over welke namen synoniemen zijn en welke op zichzelf staande var

Kenmerken van Vermentino-wijnen

Vermentino-wijnen, Pigato-wijnen, Favorita-wijnen en Rolle-wijnen delen veel kenmerken. Ze hebben een verfrissende zuurgraad en aantrekkelijke aroma’s van perzik, citroenschil, gedroogde kruiden

Oorsprong van Vermentino

Experts bespreken de oorsprong van Vermentino. Horizontale betekenis dat de druif vanuit Spanje naar Italië kwam. Anderen zeggen het zelfstandig. Een derde theorie stelt dat de druif vanuit het Midden-Oosten via Griekenland in de Middellandse Zee terechtkomt

Vermentino in Ligurië

In Ligurië noemen we wijnmakers Vermentino ook Pigato. Het is de belangrijkste variëteit in witte wijnen uit de Colli di Luni. De frisse frisheid en mineraliteit van deze wijnen weerspiegelen het koele landschap van de Carrara-marmergroeven. Verder westwaarts, in de Cinque Terre, groeien Vermentino-wijnstokken naast Bosco en Albarola. Hier gebruiken wijnmakers Vermentino voor droge wijnen en zoete, nectarachtige Cinque Terre Sciacchetra, gemaakt van lucht

Vermentino in Toscane

In Toscane, in de wijngaarden van Bolgheri, produceren wijnmakers Vermentino in een warmer en krachtiger klimaat dan Ligurië. Ze gebruiken technieken zoals huidcontact, contact met de droesem en vatrijping. Dit resulteert in rijke Vermentino-wijnen met een aromatische oefening die doet den

Vermentino op Sardinië

Op Sardinië is Vermentino ontwikkeld tot de belangrijkste witte wijndruif van het eiland. De druif heeft hier zijn eigen benaming, Vermentino di Sardegna. Wijnmakers producent een van de meest gewaardeerde wijnen van het eiland, Vermentino di Gallura.

Veelzijdigheid van Vermentino

Vermentino’s veelzijdigheid en brede teeltgebieden zorgen voor een scala aan wijnen met unieke regionale kenmerken. Of het nu Pigato, Favorita of Rolle wordt genoemd, de druif blijft geliefd om zijn verfrissende smaak en aromatische complexiteit.