Sangiovese druiven variëteit

Sangiovese druiven variëteit

Sangiovese is de meest aangeplante druivensoort in Italië. Deze druif is cruciaal voor de beste rode wijnen van Toscane. Generaties lang wordt Sangiovese verbouwd in Midden-Italië. Uit recent onderzoek blijkt echter dat de variëteit minder oud is dan gedacht.

Kwaliteit en Technieken

De kwaliteit van Sangiovese-wijn sterk sterk. In de jaren tachtig verbeterde wijnmaaktechnieken aanzienlijk. Dit gaat naar meer kwaliteitsgerichte releases

Verspreiding en Belang

Aan het begin van de 21e eeuw was één op de tien wijnstokken in Italië Sangiovese. Klonale variatie zorgt voor veel synoniemen in Italië. Sangiovese Grosso is de enige druif die is toegestaan ​​in Brunello di Montalcino DOCG. Brunello betekent “kleine bruine” en verrassend de wijn van Chianti. Tegenwoordig wordt deze druif vaak S

Isolatie en Mutatie

Eeuwenlange isolatie van wijngaarden in deze regio heeft geleid tot unieke mutaties. Sangiovese Grosso is vleziger en beschadigd van de huid dan Chianti-kl

Aanplant en Variëteiten

Sangiovese wordt op grote schaal aangeplant in Lazio, Umbrië, Marche en Corsica. Op Corsica heet de variëteit Nielluccio van Niellucciu. Deze druif heeft een kenmerkende maquis-eigenschap, wat hem onderscheidt van andere Sangiovese-variëteiten. “Maquis” betekent naar het struikgewas dat Corsica bedekt, inclusief salie, jeneverbes, heide en eiken.

Sangiovese klonen

De Sangiovese klonen rijpen langzaam, wat zorgt voor een verlengd groeiseizoen en resulteert in wijnen die rijker, sterker en langer houdbaar zijn dan wijnen gemaakt van vroegrijpe variëteiten. In het verleden werd in de Chianti regio de variëteit gekweekt voor hogere opbrengsten, wat leidde tot een accentuering van de natuurlijke hoge zuurgraad en verdunning van de karakteristieke kleur. Tegenwoordig zijn de opbrengsten lager en is de kleur en smaak geconcentreerder. Een ander probleem is de dunne schil van de druif, waardoor deze onder vochtige omstandigheden kan rotten. Daarom is het wenselijk om de Brunello-kloon, met een dikkere schil, te planten in vochtigere klimaten.