Wijngaarden in Spanje dreigen te verdwijnen door droogte!

Wijngaarden in Spanje dreigen te verdwijnen door droogte!

De wereld, inclusief Europa, Spanje en Catalonië, lijdt onder de gevolgen van klimaatverandering. De Middellandse Zee ervaart sinds 2021 een langdurige droogte, die aanhield in 2022 en verergerde in 2023. Hoewel sommige zones recent wat regen kregen, zoals 120 liter in delen van Penedès, blijft de situatie zorgwekkend, vooral in Priorat en Penedès.

Priorat, dat altijd al droog was, is nu nog droger. De situatie in Penedès is bijzonder ernstig. Berichten over 10.000 hectare dode wijnstokken lijken overdreven, maar veel planten sterven, en wijnboeren moeten hun wijngaarden water geven, iets wat ze nog nooit eerder deden.

In Priorat is het graven van waterputten nu normaal geworden, inclusief het aanvragen van vergunningen en het transporteren van water om de wijnstokken te redden. Wat echter verontrustend is, is het gebrek aan plannen of beleid voor infrastructuur en waterbeheer. Politici lijken gefocust op andere zaken en besteden weinig aandacht aan milieuproblemen.

Wijngaarden in Spanje dreigen te verdwijnen door droogte! De laatste drie wijnjaren, 2021, 2022 en 2023, waren droog. 2021 was minder droog door water uit 2020 en een sneeuwstorm, Filomena. Dit zorgde voor een goed jaar met hoog potentieel. 2022 was extreem warm en droog, wat leidde tot zorgen over de druivenkwaliteit, maar de uiteindelijke wijnen waren beter dan verwacht. In 2023 was de droogte echter rampzalig, met nul regen op sommige plaatsen en grote verliezen in wijngaarden.

Ondanks de uitdagingen blijven de wijnproducenten veerkrachtig. Terra Alta, een regio in Tarragona, laat indrukwekkende wijnen zien van Garnacha Blanca. Herència Altés, een wijnmakerij opgericht in 2010, heeft hun productie verfijnd en produceert biologische wijnen sinds 2018.

In Priorat blijft de productie hoog. Dominik Huber van Terroir al Limit werkt nu uitsluitend met beton en roestvrij staal en heeft al zijn eikenhout verkocht. Hij plant nieuwe wijngaarden voor witte wijnen en werkt aan de biologische certificering, die in 2024 voltooid zal zijn.