Wat is PX nou eigenlijk of Pedro Ximénez

Wat is PX nou eigenlijk of Pedro Ximénez

Wat is PX nou eigenlijk “PX ” staat voor “Pedro Ximénez” de naam van de druivensoort die gebruikt wordt om dit type zoete sherry te maken. Het is een versterkte wijn, gemaakt in het zuidwesten van Spanje, uit het gebied Jerez.

PX is de meest zoete soort van het stel. Wordt gemaakt van druiven die via de zon ingedroogd worden, waarna een oxidatieve rijping plaatsvindt. Zéér donker van kleur en veelal mierzoet van smaak.

https://www.hetwijnkasteel.nl/product/barbadillo-pedro-ximenez-sherry-0375/

De PX heeft een diepe, donkerkleurig, zoete, rozijnachtige, dadel-achtige smaak met een stroperige structuur, zo kun je hem herkennen. Daarom ook perfect in te zetten bij een toetje. Lekker bij zoet, zoals een zwoele chocolademousse, maar dus zeker ook bij een kaasplankje. De zoetheid van de wijn is een aanvulling op het zoute van de kaas. Een van de favoriete combo’s daarom: De wijn spijs combinatie met cheddar of Parmezaan. Ben je dol op zout, dit haalt het beste in de PX naar boven. De smaken van deze kazen helpen om het zoete gekarameliseerde in de sherry naar boven te brengen. Klinkt als smullen, toch? Ben je geen fan van harde kazen? Dan is een brie of camembert ook lekker te combineren. Als je een kaasplankje hebt, zal je proeven dat de wijn bij elke kaas wel iets speciaals doet. Oneindig veel opties dus!