Prosecco route door de heuvels van Valdobiadenne

Voor op je bucketlist: rijd de wijnroute door de de proseccoheuvels van Valdobiadenne

Benieuwd naar de oorsprong van Prosecco (en het proeven van deze bubbelwijn)? Overweeg dan eens een trip naar het noorden van het Italiaanse Veneto. Door de met wijnranken begroeide heuvels loopt de Strada del Prosecco, de Prossecco Route. Dit is de oudste wijnroute van Italië.

Een aanrader is het proseccohuis Bottignolo in Valdobbiadene. Het leuke aan Bottignolo is het contrast tussen de introverte wijnboer Alessandro en zijn extraverte, prachtige bubbels. In de regio heb je ook veel grotere wijnhuizen die meer marketing gericht zijn maar wij wilden een meer lokalere. Dit is geen man die gefocust is op charmeren en een fraai marketingverhaal. Hij vertelde ons de familie geschiedenis en dat zijn overgroot opa al 30 jaar terug prosecco maakte voor lokale bewoners voor dorpsfeesten. Toen later zijn hij en zijn broer in het bedrijf gegaan en hebben zij een echt product op de markt gezet. Bottignolo maakt fantastische mousserende wijnen gewoon omdat dat het hun passie is. Een passie die al drie generaties lang in het bloed van de familie Bottignolo zit. Alessandro hoeft niet hard te roepen om haar wijnen aan de man te brengen. De kwaliteit van de wijnen spreekt voor zich.’

Na de korte rondleiding op het landgoed werden de flessen ontkurkt en mochten we 4 prosecco’s proeven. Variërend van Brut tot aan Extra Dry. Bij een glas Prosecco hoort ook wat te knabbelen en dus maakte hij ook wat lekkere hapjes en wat heerlijke stukjes Parmigiano Reggiano. Alessandro is een echte gastheer!

Vervolgens vroeg hij of wij het leuk vonden om naar de heuvels te rijden waar zij de druiven hebben groeien. Natuurlijk! We stapten in de bus en reden 20 minuutjes naar de wijngaarden van Bottignolo, in het Cartrizze gebied. De beste wijnen komen hiervan daan. Tevens een mooi landschap om doorheen te rijden. De wijngaarden waren naast het huis van zijn moeder. En leuk weetje, eind van het jaar wordt dit een B&B! Hij nam ons mee de wijnvelden in en vertelde wat leuke feitjes over de grond, de groei, het handmatige plukken en de trossen van de druiven. Het gebied heeft een Mediterraans klimaat en de Alpen beschermen de druiven op de wijngaarden tegen de koude Noord-Europese luchtstromen. De bodem bestaat voornamelijk uit vruchtbare vulkanische en kalkrijke grond, maar ook kalk-, klei- en grindbodems komen veel voor, waardoor iedere wijngaard zijn eigen wijnstijl heeft. Druiven die veel voorkomen bij Bottignolo zijn Glera (gebruikt voor de productie van o.a. Prosecco), Trebbiano en Corvina.

Alessandro heeft ons weer netjes teruggebracht en uiteraard konden we het niet laten om wat prosecco’s mee naar huis te nemen. We hebben goed ingeslagen maar komen zeker nog een keer terug. 🙂

Kortom, een tripje naar Noord- Italië is de ideale manier om deze prachtige plek vol charme te ontdekken én de beste gelegenheid om gaandeweg te genieten van de Venetiaanse keuken en de beste prosecco!

Arrivederci et grazie Alessandro!

www.bottignolo.it