Het verschil tussen Vouvray en Montlouis

Het verschil tussen Vouvray en Montlouis

De appellations Vouvray en Montlouis bevinden zich in de Touraine-regio van de Loire-vallei. Het gebied waar Chenin Blanc oppermachtig is, op 10 km van de stad Tours.

Hoewel ze allebei genieten van de nabijheid van de rivier de Loire, tegenover elkaar over het water, zijn ze behoorlijk verschillend als het gaat om terroir en wijnproductie. Om te beginnen ligt Vouvray op de rechteroever, ten noorden van de schijnbaar smachtende Loire – de langste rivier van Frankrijk – terwijl het minder bekende Montlouis op de linkeroever ligt.

Het verschil tussen Vouvray en Montlouis alomtegenwoordigheid van die fantastische witte druivensoort Chenin Blanc, en hun appellatie productie is beperkt tot witte wijn. Ze hebben een gemeenschappelijke druif, de Chenin Blanc. Een verleidelijke druivensoort waarvan de oorsprong in mysterie is gehuld. Het is niet gemakkelijk om hierover overeenstemming te bereiken onder wijnbouwers en ampelografen.

DNA-analyses hebben de vraag niet opgelost, maar wat onbetwistbaar lijkt, is dat de Savagnin-druif, bekend uit de Jura, een van zijn ouders is. De jury is uit over de exacte identiteit van de andere ouder, maar Chenin Blanc heeft wel een broer of zus met zowel Trousseau als Sauvignon Blanc , geboren uit dezelfde afkomst.

Chenin Blanc is zeker een verbazingwekkende druivensoort op zich, die uitdrukking geeft aan zijn terroir oorsprong en in staat is om kwaliteitswijnen te produceren in een scala aan stijlen . Deze variëren van sprankelend tot droog, off-dry, semi-dry en helemaal tot weelderig zoet, inclusief botrytis versies.