Voorspelling Bordeaux wijnen jaargang 2021

Sauternes Barsac

2021 is een jaargang waarin bijna alle kastelen van de regio Sauternes en Barsac, hun oogst grotendeels verloren hebben door de voorjaarsvorst. Sommigen hebben van de resterende druiven, die uiteindelijk een heel mooie botrytis hebben gekregen in september, toch een heel kleine productie gemaakt. Een productie van heel hoge kwaliteit, maar dus zeer beperkt qua kwantiteit. Op bepaalde kastelen zijn er slechts 2000 halve flesjes gemaakt (Ch. Sigalas Rabaud) voor de hele wereld of 3000 flessen op Ch. Lafaurie Peyraguey. De rendementen waren enorm laag, 1hl (Ch Suduiraut) tot 3 hl/ha, maar de kwaliteit is top! Dus snelheid geboden!
Graves & Pessac wit
Een droge zomer zonder droogtestress en zonder te grote hitte is meestal goed voor de droge witte wijnen. De witte wijnen van Pessac Léognan zijn levendig, fris. En de meeste kastelen hebben een perfect evenwicht tussen zachtheid en mooie frisheid. In de neus waren de aroma’s eerder Citrus en grapefruit met wat noties van vers gemaaid gras. Zij die de oogstdatum juist kozen hebben een zeer fruitige wijn, ook in de mond noties van citrusvruchten met een evenwichtige frisheid, mooie zuren en een goede lengte. De jaargang 2021 is dan ook bijzonder goed geslaagd voor de droge witte wijnen uit deze regio, alleen is de oogst vaak 20% minder dan gewoonlijk qua volume, dus ook hier is snel wezen de boodschap.

Bordeaux wit
Onder deze appellatie worden de witte wijnen van bekende kastelen uit de Médoc (Caillou Blanc de Ch. Talbot, Arums de Lagrange, …) of uit de streek St. Emilion gebotteld omdat de appellatie voorschriften nu eenmaal geen witte wijn toelaten. Vergis u echter niet, de kwaliteit van deze ‘Bordeaux blancs’ is dermate hoog dat ze kunnen rivaliseren met bepaalde grote wijnen uit de appellatie Pessac Léognan.
Net zoals in de Graves regio, hebben deze droge witte wijnen een fruitige aanzet en een lekkere frisheid op het einde. Ook in de Médoc regio was de keuze van de oogstdatum belangrijk (rond 10 september, wat eerder laattijdig is). De wijnen beschikken over een zeer expressieve neus met Citrus aroma’s, pompelmoes, buxus, grassig en zijn zacht en hebben een mooie elegantie en soms pittige frisheid.
De witte Bordeaux wijnen van 2021 worden ten zeerste aanbevolen.

Graves & Pessac rood
De kwaliteit van de rode wijnen in de Graves en Pessac Léognan is zeer heterogeen. Er zijn hier grote wijnen gemaakt, maar ook kleine ! Onze selectie is zeer rigoureus geweest en enkel de beste werden weerhouden. De vorst heeft voor zeer lage rendementen gezorgd (bijv. Ch. Haut Bailly -60% oogst). Ch. Haut Bergey heeft een schitterende wijn gemaakt, van slechts één stuk terroir dat niet onder de vorst te lijden kreeg, en waar prachtige cabernet sauvignons konden worden geoogst. Het resultaat is vaak een klein aanbod, maar hetgeen gemaakt werd, is door de strenge selecties verrassend goed! Opmerkelijk bij bijna alle kastelen, is het hoge percentage cabernet sauvignon in de assemblage, en de lage rendementen. Ideaal dus voor de liefhebbers van dit edele druivenras !

Bordeaux Superieur
Normaal gezien hoeft u Bordeaux Supérieur wijnen niet te kopen in primeur, maar de wijnen die we hier voorstellen, behoren tot de beste van de appellatie. De prijzen zijn hier gematigd. De wijnen die we hier voorstellen zijn mooi gekleurd, ze zijn zeer aromatisch in de neus, zijn intens en fruitig in de mond met een aanwezig maar onmerkbaar tanninekader. De afdronk is fruitig en vraagt naar meer. Zeker te ontdekken is Dom. de Cambes, een perceel terroir vlak voor Roc de Cambes, gevinifieerd in dezelfde exclusieve, exotische en luxueuze stijl door wijnmaker Mitjavile (Tertre Rôteboeuf – St. Emilion) , maar een stuk goedkoper. Ware liefhebbers zijn er dol op. Reserveer ook een kistje Sécret de Ribebon (met een goede portie cabernet franc, een cépage die bijzonder geslaagd was in 2021), want deze wijn is zeker prijs-kwaliteit onklopbaar als wijn voor elke dag! Ontdek ook Ch. La Cour d’Argent, een geconcentreerde wijn met veel fruit aan een scherpe prijs, voor elke dag!

Fronsac
De wijnen uit de Fronsac regio zijn opmerkelijk geslaagd in 2021! De reden is eenvoudig : de voorjaarsvorst heeft in de domeinen van onze selectie niet toegeslagen omdat de meeste kastelen een hogere ligging hebben (bijv. Ch. La Rivière, Ch. Dalem, …), en koude lucht veelal naar beneden gaat en deze hooggelegen topterroirs dus niet heeft beschadigd. Dit resulteert in wijnen met veel charme, elegant en smakelijk fruit, precies gevinifiëerd, flatterend en met aangename alcoholpercentages.

Castillon
De wijnen die wij uit deze streek selecteerden, zijn zeer geslaagd. In de neus vinden we vaak aroma’s van in stukjes gesneden verse aardbeien en aalbessen, in de mond een zeer zachte textuur met veel elegant fruit, delicaat en smakelijk, een zachte infusie van de pellen in het sap zorgde voor een heel flatterende stijl, met een zeer snelle toegankelijkheid en een kalkindruk in de afdronk, afkomstig van het terroir. Ideaal op warme dagen, door hun fruitvolle en verfrissende karakter.

St. Emilion
De wijnen van deze regio zijn totaal verschillend van stijl dan de afgelopen 3 warme jaren; ze hebben meer energie, zijn levendiger, frisser, geraffineerd en zijn zeer expressief qua fruit. Ook denkt men 2021 te moeten vergelijken met 2017, toen er ook vorst was in St Emilion. Nochtans gaat die vergelijking totaal niet op! De kwaliteiten van 2021 in St Emilion zijn veel beter dan in 2017! De reden zou zijn dat de voorjaarsvorst drie weken vroeger was dan in 2017, en de wijngaard nog de tijd had om zich aan te passen aan de situatie, waardoor alle druiven uiteindelijk  mooi rijp geworden zijn.
Zoals u weet hebben we hier veel verschillende terroirs, met voor mij heerlijke wijnen in de klei-steentjes terroirs van Ch. Figeac en Ch. Cheval Blanc alsook bij Ch. Jean Faure en Ch. La Dominique! De cabernet francs hebben een opmerkelijke hoge kwaliteit in 2021 (althans voor wie het risico nam te wachten tot een late oogst (bijv. Ch Figeac tot 19 oktober en Le Dome, twee weken langer oogst dan gewoonlijk!). Ch. Angélus heeft een nooit gezien percentage cabernet franc in de assemblage, 60%!
Te onderlijnen is dat veel eigendommen een serieuze selectie gedaan hebben met een “bain densimétrique” (bad gevuld met water en gewild percentage suiker waarbij de bessen die meer suiker hadden, daalden in het bad, en deze met te weinig suiker boven kwamen drijven en werden afgevoerd). Dit betekent opoffering van volume (Ch. Angélus produceert slechts de helft wijn van normaal) ten voordele van de kwaliteit.
De terroirs op de top van de kalkrots leveren zeer delicate wijnen met veel mooi elegant fruit vol energie en frisheid en een typische kalkimpressie in de fruitvolle afdronk. De “côte Pavie” tenslotte, met zeer zongerichte terroirs op hellingen, zoals Ch. Pavie, Ch. Saint Georges Côte Pavie, Ch. Larcis Ducasse en Ch. Bellefont Belcier proefden ronduit heerlijk door hun flatterende, frisse en energieke stijl.

Lalande Pomerol
Zeer lage productie in Lalande Pomerol door de vorst. Hierdoor wordt Ch. La Sergue, topcuve van Ch Haut Chaigneau, dit jaar niet geproduceeerd, maar wordt alles geïntegreerd in Ch. Haut Chaigneau. Ook zijn er zeer interessante wijnen zoals La Chenade en Les Cruzelles van de zusjes Durantou, die hun vader (dhr Denis Durantou van Ch l’Eglise Clinet) met glans opvolgen. De wijnen hebben een zachte toets in de mond met veel fijn geraffineerd fruit en een mooi evenwicht, een zaligheid om te drinken, redelijk snel toegankelijk en matig in alcohol.

Pomerol
Net als in Saint Emilion, werd hier het percentage cabernet franc soms bevoordeeld in de assemblage, en de wijnen met een hoog percentage  van dit druivenras zijn dan ook flink in het voordeel in deze jaargang 2021, want de cabernet franc was zeer elegant, fruitvol en gaf een extra kruidige dimensie aan het geheel. Aanraders voor de liefhebbers van dit druivenras dus ! Bemerk tevens dat de impact van de voorjaarsvorst op het plateau van Pomerol zelf zeer miniem was, en eerder toesloeg in de lagere gedeelten. Vandaar de grote kwaliteitsverschillen van deze op het plateau, die heerlijk proefden, tegenover deze van de lagere gedeelten, die eerder elegant en op de finesse gevinfiëerd werden. We selecteerden alleen de allerbesten voor u!

Médoc
Het geheel van de wijngaarden in Médoc (Haut Médoc, St. Julien, St. Estèphe, Margaux, Pauillac, Moulis, Listrac) hebben recht op de appellatie ‘Médoc’, maar het zijn veelal enkel de wijnen van de terroirs uit het noorden van de Médoc (boven St. Estèphe en dichter bij de Atlantische Oceaan), die de appellatie Médoc gebruiken. Deze regio is de meest koele van de appellatie, de wijnen zijn vaak krachtig maar fijn van smaak. In 2021 was het de wijnmaker die het verschil maakte, bij bijvoorbeeld Ch. Potensac is dat dhr. Delon, die ook eigenaar is van Ch. Léoville Las Cases, die als geen ander weet hoe je een “klassieke”, kwaliteitsvolle Médoc maakt met veel fruit en een mooie frisheid. Geen enkel oogstjaar ontgoochelt mij van deze wijnmaker! Of Clos Manou, waar de eigenaar Mr. Dief, dankzij de beperkte omvang van zijn wijngaard, alles kan soigneren zoals men een eigen moestuintje verzorgt.

Haut Medoc
Deze appellatie is de tweede grootste van de Médoc en strekt zich uit van het zuiden, onder Margaux, tot boven het noordelijke St. Estèphe. Het terroir leunt vaak aan tegen de topappellaties Margaux, Moulis, Listrac, St. Julien, Pauillac of St. Estèphe. Ze hebben dan ook vaak dezelfde druivenrassen en assemblages en een gelijkaardig terroir. Hier kunt u dan ook vaak prachtige, gelijkaardige wijnen vinden als hun prestigieuze buren tegen een schappelijke prijs.
De cabernet sauvignons, die hier vaak een belangrijk deel uitmaken van de assemblage, werden vaak heel sterk bevoordeeld in de assemblage. De resultaten waren zeer afhankelijk van kasteel tot kasteel. De drie belangrijke factoren, zijnde de ligging van het terroir (langs de Gironde geen vorst!), de beslissingen van de wijnmaker omtrent de oogstdatum en vinificatiestijl en tenslotte de selectie bepaalden of de wijnen goed waren of niet. Onze selectie omvat dit jaar alleen de allerbeste Haut Médocs van 2021. De rest bieden we niet aan.

Moulis
Deze kleinste appellatie van de Médoc is wereldwijd iets minder bekend door het feit dat zich hier geen Grand Cru Classés van 1855 bevinden. Dit heeft zijn voordelen op niveau van de prijzen. De appellatie is redelijk uitgestrekt, maar de beste châteaus bevinden zich op het plateau van Poujeaux. Ook hier een opmerkelijk hoog percentage cabernet sauvignon in de assemblage, voor de echte liefhebbers dus van dit druivenras! De wijnen van 2021 zijn elegant, fruitvol, energiek en rechtlijnig zonder groenheid en met elegante tannines. Ook hier presenteren we de absolute toppers van de jaargang !

Listrac
De Listracwijnen komen allemaal uit het gehucht Listrac zelf. Het terroir bestaat uit stenen (afzettingen van de Pyreneeën) met een ondergrond van klei-kalk. In deze appelatie bieden we slechts één wijn aan, die behoort tot het koppeloton van Listrac. Anderen zijn vaak kwalitatief minder hoogstaand, of in het beste geval hebben ze dezelfde kwaliteit, maar dan voor een hogere prijs. Ch. Cap Léon Veyrin is een absolute aanrader, met veel mooie, rijpe cabernet sauvignon, perfect gevinifiëerd volgens de regels van de kunst.
Margaux
Na drie grote jaargangen in Margaux, is 2021 een jaargang die grote verschillen vertoont in kwaliteit tussen de verschillende kastelen. Niet verwonderlijk, want de appellatie is zeer uitgestrekt (over vijf gemeenten zijn Margaux, Cantenac, Soussans, Labarde en Arsac) en de terroirs zijn niet allemaal even hoogstaand. In moeilijkere jaren komt de grootsheid van het terroir ten volle tot uiting in deze appellatie. Er waren absolute topwijnen van het plateau van Cantenac, (Ik kreeg een wow gevoel bij Ch. Brane Cantenac, Ch. Boyd Cantenac, Ch. Cantenac Brown en Ch. d’Issan, maar proefde ook een prachtige Ch. Rauzan Segla, Ch. Margaux, Ch. Palmer en Alter Ego. En ook aandacht graag voor de bio wijnen van Claire Villars (Ch. la Gurgue en Ch. Ferrière) en de topwijn van haar man (Ch. Durfort Vivens), allemaal met een flinke portie cabernet sauvignons, die magnifiek proefden. Anderen proefden eerder elegant en lichter, maar wel met een mooie expressie van fijn fruit en delicaatheid.

 St. Julien
In deze appellatie bevinden zich 11 wereldbekende, in 1855 geklasseerde, cru’s. Het terroir behoort tot de beste van de Médoc, is mooi gesitueerd aan de Gironde en levert wijnen die de meest unieke complexiteit hebben, in combinatie met finesse en kracht. Ze zijn een synthese van de wijnen uit Margaux (zacht en verfijnd) met de kracht en structuur van de wijnen uit Pauillac. Dat maakt hen tot de mooiste wijnen van de Médoc en tot de referentie voor de hele wereld. De meeste terroirs binnen deze appellatie zijn van gelijke, zeer hoge kwaliteit (ze liggen allen rond de kerk van het dorp Saint Julien Beychevelle) en de wijnstokken zijn zeer oud en diepgeworteld. Dankzij de grootsheid van deze terroirs en de ligging langs de Gironde, was de impact van de vorst miniem of onbestaand. De kwaliteit is dan ook zeer homogeen hoog en dit is misschien de meest geslaagde appellatie binnen de Médoc in jaargang 2021. Typiciteiten van deze jaargang zijn enerzijds de historisch lage rendementen (gemiddeld 35hl/ha t.o.v. 45-50hl/ha normaal) (opoffering van kwantiteit ten voordele van de kwaliteit) en anderzijds de nooit geziene hoge percentage cabernet sauvignons in de assemblage, zoals bijvoorbeeld bij Ch. Ducru Beaucaillou 98%!  Voor de echte liefhebbers dus!

Pauillac
In 1855 werden hier 18 cru’s geklasseerd, waaronder 3 Premier Grand Cru Classés, en dit niet zonder reden. Hier zijn de terroirs groots en bevinden zich de topwijnen die de naam en faam van Bordeaux hebben gemaakt. De wijnen van Pauillac zijn krachtig, klassiek, puur, geconcentreerd en hebben een mooie evenwichtige frisheid en diepte.
Het koele terroir van Pauillac (klei-steen) geeft aan de cabernets, die ook hier sterk bevoordeeld werden in de assemblage (Ch. Lafite Rothschild een nooit geziene 96%, Ch. Grand Puy Lacoste 85%, Ch. Pichon Baron 88%, Ch. Pibran normaal veel merlot, dit jaar 63% cabernet!) een energieke, levendige stijl, met een zeer frisse en langlijnige structuur binnen een elegant, rijp tanninekader. Net als in St. Julien, kan je hier prachtige wijnen kopen, met een rasechte Pauillac stijl, matige alcohol (zoals 20 jaar geleden tussen 12 en 13%) maar met veel zachtere tannines en een heel mooie rijpheid dan toentertijd.

St. Estèphe
Ook hier telt de regel, hoe groter het terroir, hoe groter de wijn. Zij die langs de Gironde liggen, hebben geen enkele schade gehad van de vorst, en hebben bijgevolg, indien ook de oogstdatum perfect werd gekozen, prachtige wijnen gemaakt met een “klassieke” stijl in de goede zin van het woord. Waarmee ik bedoel, matig alcohol (tussen 12-13% zoals vroeger) met een gedegen frisheid, welke de typiciteit is voor grote St. Estèphes en met toch een potentieel van 10 tot 15 jaar. Ze doen mij vaak denken aan de wijnen van het oogstjaar 2001, vaak in de schaduw van het in de pers bejubelde 2000, maar die nadien vaak tot verrassingen en mooie momenten zorgden!
Een echte “wow” had ik dit jaar bij Ch. Montrose, Ch. Cos d’Estournel en Ch. Calon Ségur, en daarnaast bieden de andere aangeboden wijnen een schitterende prijs/kwaliteitsverhouding in 2021!