Voorspelling Bordeaux wijnen jaargang 2021

Voorspelling Bordeaux wijnen jaargang 2021

Sauternes Barsac: Bijna alle kastelen in Sauternes en Barsac verloren hun oogst grotendeels door de voorjaarsvorst in 2021. Toch produceerden enkele wijnhuizen, zoals Ch. Sigalas Rabaud en Ch. Lafaurie Peyraguey, een kleine hoeveelheid wijn van hoge kwaliteit met de resterende druiven. Hoewel de rendementen zeer laag waren, variërend van 1hl/ha (Ch. Suduiraut) tot 3 hl/ha, bleef de kwaliteit top. Daarom is snel handelen noodzakelijk!
Graves & Pessac wit: De droge zomer zonder droogtestress resulteerde in levendige, frisse wijnen met aroma’s van citrus en grapefruit. Bovendien combineren deze wijnen zachtheid en frisheid, met een goede lengte en levendige zuren. De oogst viel echter vaak 20% lager uit dan normaal, dus snel zijn is essentieel.
Bordeaux wit: De witte wijnen uit de Médoc en St. Emilion hebben een hoge kwaliteit en kunnen concurreren met Pessac Léognan. Ze tonen een fruitige aanzet, een expressieve neus met citrusaroma’s, en een elegante, frisse afdronk. Verder speelde de oogstdatum, meestal rond 10 september, een cruciale rol in de kwaliteit.
Graves & Pessac rood: De kwaliteit van de rode wijnen varieerde sterk. Zo had Ch. Haut Bailly 60% minder oogst, maar Ch. Haut Bergey produceerde een schitterende wijn van cabernet sauvignon. Lage rendementen en hoge kwaliteit kenmerken deze regio in 2021, met veel cabernet sauvignon in de assemblages.
Bordeaux Superieur: Deze wijnen zijn intens en fruitig met een onmerkbare tanninestructuur. Bijvoorbeeld, Dom. de Cambes en Sécret de Ribebon bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Daarom zijn deze wijnen ideaal voor dagelijks gebruik.
Fronsac: De wijnen uit Fronsac slaagden in 2021 dankzij de hogere ligging van de kastelen, waardoor ze de voorjaarsvorst ontweken. Ze hebben charme, elegant fruit en aangename alcoholpercentages.
Castillon: De wijnen uit Castillon waren zeer succesvol met aroma’s van verse aardbeien en aalbessen. Bovendien hebben ze een zachte textuur, veel elegant fruit en een snelle toegankelijkheid. Ideaal voor warme dagen.
St. Emilion: De wijnen zijn levendiger en frisser dan in de afgelopen jaren. De cabernet francs van 2021 zijn van opmerkelijk hoge kwaliteit. Veel kastelen deden een serieuze selectie, wat resulteerde in wijnen van hoge kwaliteit met een delicate en energieke afdronk.
Lalande Pomerol: De vorst zorgde voor een zeer lage productie. Toch produceerden interessante wijnen zoals La Chenade en Les Cruzelles een zacht mondgevoel, fijn fruit en een mooi evenwicht.
Pomerol: Het hoge percentage cabernet franc in de assemblages maakt de wijnen elegant en fruitvol. Verder had de vorst minimale impact op het plateau van Pomerol, wat resulteerde in wijnen van hoge kwaliteit.
Médoc: De wijnmaker maakte het verschil in 2021. Bijvoorbeeld, Ch. Potensac en Clos Manou zijn uitstekende voorbeelden van kwaliteitswijnen met veel fruit en frisheid.
Haut Medoc: De cabernet sauvignons domineerden in de assemblages. De kwaliteit varieerde echter afhankelijk van het terroir, de oogstdatum en de vinificatiestijl. Daarom worden alleen de allerbeste wijnen aangeboden.
Moulis: Elegante, fruitvolle en energieke wijnen met een hoog percentage cabernet sauvignon in de assemblage. De beste wijnen komen van het plateau van Poujeaux.
Listrac: Ch. Cap Léon Veyrin is een aanrader, met veel rijpe cabernet sauvignon en perfecte vinificatie. Andere wijnen zijn vaak kwalitatief minder of duurder.
Margaux: Er waren grote kwaliteitsverschillen tussen kastelen door de uitgestrektheid van de appellatie. Topwijnen kwamen van het plateau van Cantenac en andere hoogstaande terroirs. Veel cabernet sauvignon in de assemblages.
St. Julien: Deze appellatie heeft de meest homogene hoge kwaliteit binnen de Médoc in 2021. Historisch lage rendementen en hoge percentages cabernet sauvignon kenmerken deze jaargang.
Pauillac: De wijnen van Pauillac zijn krachtig, klassiek en geconcentreerd met een mooie frisheid. Bovendien geven de cabernets, die in de assemblages domineren, de wijnen een energieke en levendige stijl.
St. Estèphe: Kastelen langs de Gironde produceerden prachtige wijnen dankzij de matige alcohol en gedegen frisheid. Bijvoorbeeld, Ch. Montrose, Ch. Cos d’Estournel en Ch. Calon Ségur zijn opmerkelijk.
Conclusie: Voorspelling Bordeaux wijnen jaargang 2021. Met deze gedetailleerde voorspellingen kunt u de beste keuzes maken voor de Bordeaux wijnen van 2021.