Is wijn drinken wel gezond!

Is wijn drinken wel gezond!

Is wijn drinken gezond. Alcohol is in ieder geval niet gezond, maar er zitten meer stoffen in wijn. Zijn die andere stoffen dan wel gezond?

‘Wijn drinken is gezond’, hoor ik wel eens zeggen. Er zitten veel goede stoffen in wijn en die zijn gezond. Je moet alleen niet zoveel wijn drinken, maar wat is veel? Voor sommigen is één glas wijn al veel, maar anderen kunnen makkelijk een hele fles leegdrinken, dus wat is veel.

Wijn drinken is gezond

Wijn drinken is gezond, dat zullen veel liefhebbers van wijn zeggen. Ook de winkelier van een wijnwinkel zal nooit zeggen dat wijn ongezond is. Toch zijn er veel geleerden en onderzoekers die beweren dat wijn wel ongezond is.

Niet teveel drinken is belangrijk, drink dus kwaliteit en met mate

Belangrijk is wel dat je een kwaliteitswijn drinkt. Een wijn met kwaliteit blijft langer in de mond en je behoefte om een nieuwe slok te nemen duurt dan ook langer. Om die reden is de afdronk van een wijn ook heel belangrijk. Neem ook een kleiner glas of schenk je glas niet helemaal vol. Je wijnglas mag maar onder de helft gevuld zijn, hierdoor kan je beter je glas walsen en kun je de wijn beter ruiken. Genieten van de wijn met de neus is zeker voor 50% genieten van de wijn. Soms is de neus van de wijn zó mooi dat de behoefte om een slok te nemen bijna geheel verdwijnt, dus het ruiken van de wijn moet je zeker doen.

Alcohol is ook ongezond als je al één glas ervan drinkt

Liefhebbers van wijn mogen graag wijzen naar studies die beweren dat een beetje alcohol gunstig is voor de gezondheid. Een recente en grote studie onder 371,463 volwassenen maakt hier echter korte metten mee. Matige drinkers hebben vaak minder hartproblemen en dat is niet doordat ze matig drinken, maar doordat ze toch al gezonder leven. Zo eten matige drinkers gemiddeld meer groenten, sporten ze vaker en roken ze meestal niet. Deze studie heeft ook een nieuwe techniek gebruikt voor de analyse, waardoor ook het effect van genen wordt meegenomen in het onderzoek. Alcohol drink je dus nooit voor je gezondheid, maar alcohol is echt een genotsproduct waar je maar beter zo min mogelijk van kan nemen.

De goede stoffen in wijn maken wijn drinken gezond

In wijn vind je ook goede stoffen als resveratrol. Resveratrol is een vet oplosbaar polyfenol en een essentieel antioxidant voor het menselijk lichaam. Polyfenolen zijn organische verbindingen die voorkomen in diverse soorten groenten, fruit en kruiden. Deze zijn onder andere verantwoordelijk voor de kleur en smaak van deze voedingsmiddelen. Sommige polyfenolen – waaronder resveratrol – zijn fytoalexinen en functioneren als afweerstoffen. Resveratrol is onder andere aanwezig in de schil van blauwe druiven, druivensap, rode wijn, bessen, pruimen, moeibeien en ook in pinda’s, pistachenoten en in cacao.

 

Om die reden is witte wijn ook minder gezond. Rode wijn is opgevoed op de schillen en die schillen geven dan ook de goede stoffen af in de wijn.