Welke bekende wijnstreken zijn er in Spanje!

Welke bekende wijnstreken zijn er in Spanje!

Spanje heeft veel bekende wijnstreken met elk hun eigen unieke smaken en tradities. Een van de meest bekende wijnstreken is La Rioja, gelegen in het noorden van Spanje. Hier produceren ze voornamelijk rode wijnen met een volle smaak en goede kwaliteit. De wijngaarden strekken zich uit over de heuvels en valleien, wat voor een prachtig landschap zorgt.

Een andere bekende wijnstreek is Priorat, gelegen in Catalonië. De wijnen hier zijn vaak krachtig en complex van smaak, dankzij de arme bodem en het mediterrane klimaat. De wijngaarden liggen op steile hellingen en worden met de hand bewerkt, wat resulteert in hoogwaardige wijnen die wereldwijd geliefd zijn.

Ook Ribera del Duero is een bekende wijnstreek in Spanje. De rode wijnen hier zijn vaak stevig en vol van smaak, met tonen van donker fruit en kruiden. De wijngaarden langs de rivier de Duero profiteren van een continentaal klimaat met hete zomers en koude winters.

Al deze wijnstreken hebben hun eigen charme en karakter, maar delen één ding gemeen: ze produceren stuk voor stuk heerlijke wijnen die de rijke traditie en passie van de Spaanse wijnmakers weerspiegelen. Spanje staat dan ook terecht bekend als een van de beste wijnlanden ter wereld. Proost!

Rueda

Wijnstreek schuin boven Madrid, vooral bekend door de witte druif verdejo. Die gedijt goed in de bloedhete zomers en koude winters. De wijn heeft sinds 1980 een Denominación de Origen-status (DO). Hier nog een paar DO’s die je bestelt in bodega’s (net zoals in Frankrijk een ‘Bordeaux’)

Penedés

Het wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië brengt smaken getint met het groen van de bergen tot het blauw van de Middellandse Zee. Variatie, dus. Xarel·lo is de meest geteelde druif.

Rías Baixas

DO Rías Baixas is de belangrijkste herkomstbenaming in Galicië, bekend om zijn frisse witte wijnen. De druif Albariño is hier heer en meester, en kleurt in het glas strogeel met gouden en groene flitsen. Met de mineralige Mar de Frades Albariño 2020 wanen we ons zo weer op het terras van onze foto.

Rioja

De beroemdste Spaanse wijn, die veel aan bod komt. Gemaakt van Tempranillo is een Rioja of Rioja  Reserva de perfecte match bij barbecue vlees of jamón. Aroma’s van fruit en van de houtrijping en stevige tannines zijn de kenmerken. Het gebied loopt zo’n 120 kilometer langs de rivier de Ebro.

Cava

Pas in 1986 werd de Cava-regio wettelijk bepaald. In die productiegebieden (vooral in de Penedés, maar ook in Aragon en de Rioja) wordt mousserende kwaliteitswijn gemaakt volgens de methode van Champagne met tweede gisting op fles. De hoofdrolspelers: macabeu, xarel·lo en parellada.