Welke bekende wijnstreken zijn er in Spanje!

Rueda

Wijnstreek schuin boven Madrid, vooral bekend door de witte druif verdejo. Die gedijt goed in de bloedhete zomers en koude winters. De wijn heeft sinds 1980 een Denominación de Origen-status (DO). Hier nog een paar DO’s die je bestelt in bodega’s (net zoals in Frankrijk een ‘Bordeaux’)

Penedés

Het wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië brengt smaken getint met het groen van de bergen tot het blauw van de Middellandse Zee. Variatie, dus. Xarel·lo is de meest geteelde druif.

Rías Baixas

DO Rías Baixas is de belangrijkste herkomstbenaming in Galicië, bekend om zijn frisse witte wijnen. De druif Albariño is hier heer en meester, en kleurt in het glas strogeel met gouden en groene flitsen. Met de mineralige Mar de Frades Albariño 2020 wanen we ons zo weer op het terras van onze foto.

Rioja

De beroemdste Spaanse wijn, die veel aan bod komt. Gemaakt van Tempranillo is een Rioja of Rioja  Reserva de perfecte match bij barbecue vlees of jamón. Aroma’s van fruit en van de houtrijping en stevige tannines zijn de kenmerken. Het gebied loopt zo’n 120 kilometer langs de rivier de Ebro.

Cava

Pas in 1986 werd de Cava-regio wettelijk bepaald. In die productiegebieden (vooral in de Penedés, maar ook in Aragon en de Rioja) wordt mousserende kwaliteitswijn gemaakt volgens de methode van Champagne met tweede gisting op fles. De hoofdrolspelers: macabeu, xarel·lo en parellada.