Om goede wijn te maken bijvoorbeeld, heb je goeie druiven nodig, goeie mensen en goeie apparatuur. Drie elementen die onmogelijk voor een habbekrats te scoren zijn. Als je kwaliteitswijn wil maken, zijn passie, vakmanschap en geld onontbeerlijk.
Uit eigen ervaring weet ik dat je voor een winkelprijs van
€ 4,99 een eerlijke, smakelijke wijn kunt produceren. Die prijs is haalbaar wanneer je bezuinigt op transportkosten en verpakking en genoegen neemt met een bescheiden marge. Aan de kwaliteit van de wijn hoeft dan geen concessie worden gedaan. Niettemin wordt een prijs van 4,99 voor een fles wijn door menigeen als duur ervaren. Statistisch klopt dit, want in het segment daaronder wacht de roekeloze wijndrinker een zee aan wijnen die in aanschaf allemaal voordeliger zijn.
Maar bij een consumentenprijs van €4,- blijft er slechts 79 cent over om driekwart liter wijn te produceren. U begrijpt, daar kan een wijnboer zijn tractor, zijn wijngaard, zijn vrouw en zichzelf niet van onderhouden. Dit prijsniveau kan alleen maar in bulk worden geproduceerd, hetgeen onontkoombaar leidt tot wijn waar je je voeten nog niet in zou willen wassen.
De grote vraag is waarom. Waarom zou je genoegen willen nemen met lage kwaliteit? Natuurlijk, een krappe huishoudbeurs dwingt tot sober winkelen, maar heeft het gene waar je lichaamsmotor op moet draaien niet de allerhoogste prioriteit?
Een maaltijd is immers een kantelmoment in de dag. Die moet lekker, gezellig en nimmer eindigend zijn en dient te bestaan uit gezond voedsel en goede wijn.
Maar om die twee eerste levensbehoeften op een kwalitatieve, natuurlijke manier te produceren, vergt offers. Dat kan onmogelijk goedkoop.
Trek daarom je knip en investeer via gezond en lekker voedsel in jezelf en drink nooit zo maar een goedkope slobber. Wees bewust van wat je in je lichaam laat verdwijnen en zoek sappige, met liefde gemaakte wijn waar je met volle teugen of met kleine nipjes van kunt genieten.