Stijgende wijnprijzen en langere wachttijden!

Stijgende wijnprijzen en langere wachttijden!

Stijgende wijnprijzen en langere wachttijden!. Internationaal is er een stijgende vraag naar diverse grondstoffen en diensten. Hierdoor is er een
tekort aan glas, karton, papier, capsules etc.
• Er is ook een wereldwijd tekort aan containers voor transport. Hierdoor stijgen niet alleen de prijzen
(een verdubbeling is geen uitzondering) maar ontstaan er ook langere wachttijden voor productie en
transport. Een lead time uit de Nieuwe Wereld is inmiddels minimaal verdubbeld.
• De voorjaarsvorst in Frankrijk zorgt niet alleen voor een historisch laag aanbod van Franse wijn.
Importeurs zoeken naar alternatieven, waardoor ook tekorten ontstaan in andere landen. Met name
op aromatische, witte wijnen. Hier gaan we daar dieper op in.

Vrijwel alle gebieden zijn geraakt door de voorjaarsvorst. Daar komt bij dat het noorden een koud en vochtig
groeiseizoen kent met een hoge ziektedruk (meeldauw, grijze rot) tot gevolg. In het zuiden (vooral het
zuidoosten) is het juist heet en te droog.
De oogst wordt voorlopig geschat op 34 miljoen hectoliter. Dat is 23% minder dan vorig jaar en 24% minder
dan het vijfjarig gemiddelde. In sommige gebieden of bij bepaalde druivenrassen is deze situatie nog
drastischer.
Languedoc-Roussillon
Met name Chardonnay is hard geraakt, omdat dit een vroeg uitlopend ras is. Hier hebben ze heel veel problemen met Stijgende wijnprijzen en langere wachttijden!
zijn aangetast. Dit leidt tot een beperkte beschikbaarheid (en dus hogere prijzen) op o.a. Chardonnay,
Viognier, Sauvignon Blanc en Picpoul. Blauwe rassen zijn over het algemeen minder extreem geraakt, maar ook daar wordt beduidend minder
geoogst. Er zullen met name tekorten ontstaan op internationale rassen zoals Merlot, Cabernet en Syrah. Dit
verschilt echter sterk per producent en zelfs per wijngaard.
Niet alleen de wijngaarden in de vlakte, maar ook hoger liggende AOP wijngaarden zijn aangetast waardoor
de prijzen van o.a. Minervois, Corbières, Faugères naar verwachting ook gaan stijgen.
Rhône
Ook hier heeft de vorst bij wit harder toegeslagen dan bij rood, doordat wit eerder was uitgelopen. Daarna
hadden de stokken last van de droogte en hitte. Grenache kende in de vlakte van de Zuid-Rhône een slechte
bloei, waardoor rond 25% minder zal worden geoogst. Syrah en andere blauwe rassen hebben een verlies
van 20%. Veel zal nog afhangen van deze laatste weken voor de oogst: komt er lichte regen, dan wordt het
vooruitzicht iets minder slecht.
Provence
De vorstschade was in de Provence relatief beperkt, maar hier hadden de producenten veel last van droogte
en bosbranden. De hoop is gevestigd op regen, die de schade nog kan beperken. De vraag naar rosé uit de
Provence blijft wereldwijd groeien, waardoor de beschikbaarheid krapper wordt.
Bourgogne, Beaujolais
Wellicht de streken met de grootste problemen. De vroeg uitlopende Chardonnay is van Chablis tot
Beaujolais fors getroffen door de voorjaarsvorst. Pinot Noir gaf ook veel problemen maar wel minder dan bij
wit, doordat zeker op veel plekken in de Côte de Nuits (dus vooral voor de hogere wijnen) de stokken nog
niet ver waren uitgelopen.
Behalve de vorst speelde de slechte bloei, die onder zeer koele en vochtige omstandigheden verliep, de
producenten parten. Vervolgens is, door een koele en vochtige juli maand, een hoge schimmeldruk ontstaan.
Al met al een dramatische jaargang wat volume betreft. De kwaliteit valt te bezien: begin september was het
goed weer en als dat doorzet zou dat de oogst kwalitatief kunnen redden. Maar dat verandert niets aan het
beschikbare volume. Er wordt met een verlies van 75% gerekend voor Chardonnay en 50% voor Pinot Noir en
Gamay.
Elzas
In de Elzas hadden ze minder vorstschade dan in andere gebieden. Helaas wel een zeer vochtige zomer,
waardoor schimmelziektes, zoals valse meeldauw, ontstonden. Daardoor valt de oogst 20-25% lager uit. Voor
bio producenten zijn de problemen groter. De biologische bestrijdingsmiddelen zijn minder effectief tegen
meeldauw dan conventionele middelen. Loire
De gehele Loire is hard geraakt. Er is grote vorstschade, gecombineerd met een matige bloei en een vochtige
zomer. De impact verschilt per appellatie, producent en wijngaard. Er wordt gerekend met een gemiddeld
verlies van 30%, maar er zijn ook producenten/wijngaarden waarbij de complete oogst wegvalt. De druk op
de bekende appellaties, zoals Sancerre en Poully Fumé wordt vergroot door de gestegen vraag in de
Verenigde Staten. Veel producenten kiezen ervoor om de druiven te gebruiken voor de productie van
Crémants, omdat dit meer oplevert. Dat versterkt de tekorten op stille wijn.
Bordeaux
Entre-Deux-Mers, Saint-Émilion en satellieten en Pomerol zijn flink getroffen door de vorst, waarbij de
schade aan witte rassen groter is dan bijvoorbeeld de laat uitkomende Cabernet Sauvignon. In mei kwam er
echter een forse druk van valse meeldauw die in veel gebieden stevige schade heeft aangericht.
Er wordt gerekend met een verlies van 25%. Er is echter nog een voorraad van generieke rode wijn,
waardoor de tekorten minder drastisch zijn dan op witte wijn.
Zuid-Westen
Gascogne is zwaar door de vorst getroffen met een schade van 50-60%, ook hier met name bij witte rassen.
Ook hier is nog een voorraad rode wijn waardoor het tekort lijkt mee te vallen en als alternatief kan dienen
voor bijvoorbeeld Languedoc.
Italië
Italië heeft een duidelijke tweedeling: in het noorden en midden is er vorstschade en vervolgens extreem
veel hagel en regen geweest. In het zuiden houden droogte en hitte de druiventelers bezig. Het is zeker dat
de oogst lager uitvalt dan vorig jaar, die ook al minder was dan 2019, maar de daling zal sterk verschillen per
regio en appellatie. Er zullen vooral tekorten ontstaan op populaire rassen zoals Pinot Grigio, Chardonnay,
Sauvignon Blanc en blauwe rassen uit Puglia, zoals Primitivo. Dit wordt met name gedreven door
internationale vraag. Dit geldt ook voor Prosecco en andere mousserende wijnen.
Spanje
Hoewel de vorst in Spanje nauwelijks heeft toegeslagen, zal de oogst ruim 16% lager zijn dan vorig jaar en
veel lager dan het vijfjarig gemiddelde. Dat heeft in Spanje voornamelijk te maken met de droogte.
In Castilla la Mancha, waar meer wijn wordt gemaakt dan in alle andere gebieden bij elkaar, verwachten ze
een 20% tot 30% lagere oogst. Aangezien de meeste wijnen uit dit gebied in het goedkopere segment liggen
zal de prijsstijging hier hard aankomen.
Portugal
Douro had wat last van hagel. In Alentejo kan de hitte nog toeslaan. Als dat meevalt zal de oogst iets lager
uitvallen dan vorig jaar, maar niet schrikbarend. Het is echter aannemelijk dat de vraag naar Portugese
wijnen zal stijgen, als alternatief voor Spanje en Zuid-Frankrijk.
Duitsland
Ook in Duitsland Stijgende wijnprijzen en langere wachttijden! Daar waren eerst niet al te veel problemen maar met de vorst                                            (wel bijvoorbeeld in de Kaiserstuhl)

Maar des te meer met het natte weer en natuurlijk de overstromingen. Valse meeldauw heeft eveneens een negatief
effect op de oogst, vooral voor biologische druiven. Het verlies loopt op tot 15% voor conventionele druiven
en tot 50% op biologische druiven
Oostenrijk
In Oostenrijk lijkt de schade geringer dan in andere landen. Tekorten en prijsstijgingen zullen met name
gedreven worden door de stijgende vraag naar aromatische witte wijn (zoals Grüner Veltliner en Riesling) en
de stijging van droge materialen.
Roemenië en overig Europa
De laatste jaren zijn met name Roemeense wijnen erg populair, onder andere door de uitzonderlijke
prijs/kwaliteit verhouding voor internationale rassen. Door de tekorten in Frankrijk, Spanje en Italië stijgen
ook hier de vraag en prijzen. De huidige vraag naar populaire druivenrassen overstijgt nu al het maximale
areaal. De tekorten worden hier komende jaren nog nijpender.
Chili, Argentinië en Nieuw-Zeeland
Chili en Argentinië hebben zeer beperkte voorraden. De prijzen van aromatische witte wijnen gaan fors
omhoog, evenals Pinot Noir Hetzelfde geldt voor Nieuw-Zeeland, waar de druk op vooral Sauvignon Blanc
zeer groot is geworden met enorme prijsstijgingen tot gevolg. De laatste oogst van Sauvignon Blanc in
Nieuw-Zeeland was 30% lager dan het voorgaande jaar.