Een succesvolle kruising van Dornfelder

Dornfelder kun je dus best een zeer succesvolle Duitse kruising van blauwe wijndruiven noemen. De roots liggen in Württemberg.

Dornfelder heeft een dikke schil en deze bevat veel kleur. De druif is een teinturier: het vruchtvlees is namelijk gekleurd. Dornfelder is geen  schimmelgevoelige druif doordat de trossen niet compact maar vrij los zijn. Het is een stevige groeier, flink snoeien is vereist om de concentratie in de overblijvende trossen te bevorderen en tot een kwaliteitswijn te komen. Dornfelder is wel wat vorstgevoelig. Zanderige of stenige bodems zijn minder geschikt.

Dornfelder geeft droge tot halfdroge wijnen met veel kleur, vrij zachte zuren en veel donkere fruitaroma’s en smaken van kersen, bramen en vlierbessen. Ook voor houtopvoeding is dit ras geschikt. De aanplant in Duitsland bevindt zich vooral in de wijnregio’s Pfalz en Rheinhessen. Verder zie je dit ras in de regio’s Württemberg en Nahe.

www.duitsewijn.nl/duitse-wijn-en-weten/druivenrassen/rode-druivenrassen/dornfelder/