Een succesvolle kruising van Dornfelder

Een succesvolle kruising van Dornfelder

Dornfelder is een hybride druivenras dat in de jaren 1950 is ontwikkeld door August Herold in het Duitse instituut Geilweilerhof. De druif is een kruising van de druivenrassen Helfensteiner en Heroldrebe.

Het doel van de ontwikkeling van Dornfelder was om een druivenras te creëren dat goed bestand was tegen koudere temperaturen en dat wijnen produceert met intense kleur en smaak.

De een succesvolle kruising van Dornfelder is in de loop der jaren gegroeid. Zowel in Duitsland als in andere wijn producerende landen. Het ras gedijt goed in het koele klimaat van Duitsland en heeft zich bewezen als een betrouwbare producent van kwaliteitswijnen.

Dornfelder wordt vaak gebruikt als aanvulling op andere druivenrassen in rode wijn blends, maar kan ook op zichzelf staand worden gebruikt voor het maken van single-variëteit wijnen.

De wijnbouwers die Dornfelder zijn trots op het ras om er een groot scala aan wijnstijlen mee te creëren. De druif heeft een robuuste structuur en kan goed rijpen in houten vaten, waardoor er complexe en smaakvolle wijnen ontstaan.

Door de fruitige en kruidige tonen van Dornfelder passen de wijnen goed bij diverse gerechten en kunnen ze zowel jong als na enige rijping gedronken worden.

Al met al is Dornfelder een veelzijdige en succesvolle druivensoort die een belangrijke rol speelt in de Duitse wijnbouw. Met zijn diepe kleur, intense smaak en goede rijpingspotentieel is het een druif die geliefd is over de hele wereld.

www.duitsewijn.nl/duitse-wijn-en-weten/druivenrassen/rode-druivenrassen/dornfelder/