Bordeaux 2020 mooie jaargang met beperkt volume!

Bordeaux 2020 mooie jaargang met beperkt volume!

De druiven waren zeer klein in 2020 met een geweldige concentratie in de smaak tot gevolg, maar hierdoor ook veel minder wijn. Sommige top chateaus  zetten tot 30% tot 40% minder wijn op de markt (in vergelijking met vorig jaar), waardoor de stress stijgt in Bordeaux, bij de aan koper en bij de liefhebber. Iedereen wil immers zijn kistje(s) bemachtigen.

De prijzen liggen hoger dan vorig jaar, maar blijven voor 95% van de wijnen onder het niveau van het andere topjaar 2018.

Bijzonderheden  van jaargang 2020 :

– Kleine rendementen

– Lage alcoholpercentages (de Merlot gemiddeld 14%, de Cabernet sauvignon gemiddeld 13%)

– Zeer grote concentratie aan zuiver fruit, dat rijp is maar ook zeer fris

– Heel mooie tannines, die fijn zijn en gedekt door het weelderige fruit

– Een zeer ‘klassiek’ Bordeauxjaar in de goede zin van het woord: veel fruit met mooie frisheid, typisch voor grote Bordeauxwijnen

Het lijkt erop dat Bordeaux 2020 inderdaad een mooie jaargang is, maar met een beperkt volume. Dit kan betekenen dat de kwaliteit van de wijnen over het algemeen hoog is, maar dat er minder flessen beschikbaar zullen zijn. Wijnliefhebbers die geïnteresseerd zijn in Bordeaux 2020 wijnen zullen wellicht snel moeten handelen om hun favoriete flessen te bemachtigen.

Het wijnjaar 2020 in Bordeaux wordt algemeen beschouwd als een zeer goed jaar voor wijnproductie. De omstandigheden tijdens het groeiseizoen waren gunstig, met een mooie balans tussen regen en zonlicht. Dit resulteerde in druiven van hoge kwaliteit en rijpheid, wat zich vertaalt in wijnen met een goede concentratie, structuur en complexiteit.

De rode wijnen uit Bordeaux 2020 worden gekenmerkt door rijpe tannines, frisse zuren en een intense fruitigheid. Ze hebben vaak een goede balans tussen kracht en elegantie, met een mooie lengte in de afdronk. De witte wijnen zijn fris en levendig, met aroma’s van citrus en tropisch fruit, en een goede mineraliteit.

Kortom, Bordeaux 2020 belooft een uitstekend wijnjaar te worden, waar liefhebbers van Bordeaux-wijnen zeker van zullen genieten.