Hagel treft 2000 ha wijnstokken in de Ribera del Duero

Hagel treft 2000 ha wijnstokken in de Ribera del Duero

Hevige hagelbuien hebben in de Spaanse Ribera del Duero 2000 hectare wijngaard geplet.
Volgens de Consejo Regulador verwoestte hagel delen van de DO Ribera del Duero. Tijdens een sterke maar plaatselijke storm, en vergezeld van stortregens.

Een paar dagen voor Vouvray werd de Spaanse wijngaard van Ribera del Duero in de provincie Castilla y Léon getroffen. door een zeer hevige hagelbui.

Storm en hagel kunnen enorme schade aanrichten. Bij lichte schade zijn er alleen wat beschadigde bladeren, maar alles herstelt zich heel vlot. Bij zware schade kan een oogst zelfs volledig verloren gaan.

In het ergste geval, zoals ik eens in Frankrijk heb gezien, zijn de stokken zo zwaar beschadigd dat rooien en vervangen de enige optie is. Vóór de bloei zijn de gevolgen van hagel te zien aan de verscheurde bladeren en beschadigde ranken.

Hagel veroorzaakt wonden die behandeld moeten worden om ziekten te voorkomen. Met de nodige inspanningen kan in sommige gevallen een gedeelte van de oogst gered worden.

Zo ook ging het dit keer weer mis.! Hagel treft 2000 ha wijnstokken in de Ribera del Duero

Hagel, ook wel bekend als hagelstenen, kan grote schade veroorzaken in de wijnbouw. Wanneer hagelbuien optreden tijdens het groeiseizoen van de druiven, kunnen de hagelstenen de kwetsbare druiven beschadigen, waardoor de oogst verloren gaat. Hagel kan ook de bladeren en stengels van de wijnstok beschadigen, waardoor de groei en ontwikkeling van de druiven wordt belemmerd.

Om schade door hagel te voorkomen, nemen wijnbouwers verschillende maatregelen. Zoals het installeren van hagelnetten boven de wijngaarden of het gebruik van hagelkanonnen om de hagelbuien te verstoren. Daarnaast kunnen wijnbouwers ook verzekeringen afsluiten om zich te beschermen tegen mogelijke verliezen als gevolg van hagelschade.