Souplesse en finesse uit de Elzas – Dopff au Moulin

Dopff au Moulin

Te koop bij Hetwijnkasteel. Prachtige landschappen, gastronomie, vakwerkhuizen en wijn: dat is de Elzas in een notendop. De Elzas is een vruchtbare en culinaire streek met een bewogen geschiedenis, waarin de inwoners regelmatig van nationaliteit wisselden. Daarnaast is er een eeuwenoude wijnbouw, ooit meegewaaid met de romeinen en aan het einde van het eerste millenium tot volle bloei gekomen. Zeg je Elzas, dan zeg je Domaine Dopff au Moulin, een van de oudste Elzasser wijnbedrijven.

De Elzas ligt tegen Duitsland aan, de regiohoofdstad Straatsburg kijkt uit op de Duitse grens. In het verleden is het gebied herhaal­delijk overgegaan van Frankrijk naar Duitsland en omgekeerd. Sinds de opdeling van het rijk van Karel de Grote in 843 was de El­zas Duits. Lodewijk XV annexeerde de Elzas in 1671, hij wilde deze rijke, vruchtbare streek graag bij Frankrijk hebben. Dat ging 2 eeuwen goed totdat Napoleon de Franse taal verplicht stelde in het onderwijs, wat tot veel verzet leidde. Duits bleef wel de tweede taal, maar toch. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870 hoorde de Elzas weer bij Duitsland. En dat vonden de Fransen bepaald niet leuk. Het Verdrag van Versailles na de Eerste Wereldoorlog wees de Elzas toe aan Frankrijk. In 1940 bezette nazi-Duitsland de Elzas weer, de collaborerende Franse Vichy-regering kwam hier niet tegen in opstand. Sinds 1945 is de streek Frans.

De smaak van de Elzas

De Alsace wijnen houden van stevige kost en de Duitse geschiedenis proef je terug in de gerechten. In de gezellige barretjes kun je zeer voedzame ge­rechten eten met veel vlees – zeg maar gerust bergen vlees – en daarbij drinken de Elzassers een kruikje bier of een kannetje witte Elzaswijn. Be­kend zijn zuurkool met varkensvlees en het lokaal favoriete lunchgerecht Flammkuchen, heel dun pizzadeeg met hartig beleg zoals room, uien en ham, is typisch voor de Elzas. In de Elzas zijn ze ook gek van Spätzle, een dikke pastasoort die ze eten met veel gesmolten kaas.

Duitse invloed

Nu wordt er al jaren volop Frans gesproken in de Elzas, maar dat is wel­eens anders geweest. Zo geeft de naam van de hoofdrolspeler van dit artikel – Dopff – al aan dat de Duitse taal zijn invloed heeft doen gel­den. Ook de wijnbouw is een essentieel onderdeel van het karakter van de Elzas. Vanaf het einde van het eerste millennium werd er al in menig dorp in de Elzas wijn verbouwd. Tegenwoordig ligt er tussen Straatsburg en Mulhouse een lint van 170 kilometer met volop wijnstokken, een ongelofelijk populaire Route des Vins die langs alle karakteristieke plaatsjes in de Elzas leidt.

Domaine Dopff au Moulin bij Hetwijnkasteel