Druiven variëteit de Gewürztraminer

Druiven variëteit de Gewürztraminer

Het opvallende aan deze druif begint al met het feit dat de Gewürztraminer tot de witte druivenrassen wordt gerekend, maar de druif heeft een dikke roze-rode schil. Gewürztraminer staat voor geurige wijnen. Maar waar drink je deze heerlijke wijn nou bij?

De Gewürztraminer is een druivenvariëteit die bekend staat om zijn unieke en uitgesproken aroma’s. Om het beste uit deze druiven te halen, is het belangrijk om ze goed rijp te oogsten. Het is essentieel dat de druiven worden verwerkt wanneer de schil zacht is, vlak voor de botrytis infectie optreedt. Dit zorgt ervoor dat alle aroma’s optimaal worden onttrokken tijdens het vinificatieproces.

Het gevolg van het rijp oogsten van de Gewürztraminer druiven is dat de resulterende wijnen vaak een hoog alcoholgehalte hebben. Er zijn verschillende soorten wijnen te vinden gemaakt van deze druiven, variërend van zoete wijnen uit de Elzas tot droge varianten. De wijnen van de Gewürztraminer zijn herkenbaar aan hun geur van lychees en rozen, die zich ook vertaalt in een expressieve en kruidige smaak.

Deze wijnen lenen zich uitstekend voor combinatie met pittige Aziatische gerechten. De smaak en aroma’s van de wijn mooi samengaan met de kruidigheid van het eten. De Gewürztraminer is dus een veelzijdige druivensoort die verschillende stijlen en smaken kan voortbrengen. Dit is afhankelijk van de vinificatiemethode en rijpheid van de druiven.

Al met al is de Gewürztraminer een druivenvariëteit die veel te bieden heeft voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar unieke en aromatische wijnen. Het is een druif die met zorg en precisie moet worden behandeld om het beste resultaat te behalen. Als dit goed gebeurt, kunnen er prachtige en smaakvolle wijnen worden geproduceerd die een ware traktatie zijn voor de zintuigen.

  • Gewürztraminer
  • Boeckel