Wijngebieden getroffen door extreme vorst

Frankrijk: vorstschade in bijna alle gebieden

De situatie per gebied

Champagne: Sterk getroffen, in het noorden vooral de vroeg uitlopende Chardonnay, sterke verschillen per wijngaard, totaal wellicht rond 30%. Grand Cru in Côtes de Blancs gelukkig minste aangetast. 50-70% Chardonnay in de Sézanne aangetast, zeer grote problemen met Pinot Noir in de Côtes de Bar. Gelukkig is er de grote voorraad met reserve wijnen.

Loire: Van oost tot west sterk aangetast: zowel Sauvignon Blanc als Chenin Blanc grote schade. Schattingen lopen per producent uiteen van 30 tot 100% schade.

Bordeaux: Witte rassen zwaarder getroffen dan blauwe omdat de laat rijpende als Cabernet Sauvignon nog geen uitlopers hadden. Schade het sterkst op laag liggende wijngaarden en op plateaus. Bordeaux en Entre Deux Mèrs: grote verschillen maar schade zo’n 30%. St Emilion satellieten: rond 50% schade, Lussac sterk getroffen, Puisseguin minste. St Emilion: lager gelegen wijngaarden getroffen, hellingen en hoger gelegen wijngaarden veel minder. In totaal 20-25%. Pomerol is forser getroffen maar daar hebben veel producenten met windturbines en kaarsen de schade beperkt. In de Médoc weinig schade met name door de laat rijpende rassen.

Zuid-Westen: Gascogne is zwaar getroffen met een schade van 50-60%. St Mont rond 35% schade, Madiran rond 20%, Cahors 50%, Fronton 30%, Gaillac 30%, Bergerac 50%.

Languedoc: Situatie van producent tot producent sterk verschillend. In het algemeen zijn de witte rassen (en dan vooral Chardonnay) sterk aangetast. Blauwe rassen meestal beter, hoewel een producent ook meldt dat hij juist alleen Syrah in één wijngaard verloren heeft. Ook hoog liggende AOP wijngaarden zijn aangetast. Schattingen lopen per producent uiteen van 20 tot 60% schade.

Provence: Er is zeker schade maar die zal minder ernstig zijn dan in andere gebieden en waarschijnlijk beperkt blijven tot naar schatting 20-25%. De vraag naar Provence is echter hoog, dus ook beperkte schade kan invloed hebben op beschikbaarheid en prijs.

Rhône: De schade varieert sterk per appellatie maar in totaal wordt een verlies van zo’n 30% ingeschat.

Bourgogne: Los van de stevige vorst speelden ook regen- en sneeuwbuien een rol: dan zijn de uitlopers al nat en als er dan vorst overheen komt, verbranden de uitlopers. Chardonnay zeer hoge schade van rond de 50% in totaal. Chablis wellicht nog harder getroffen, net als Maconnais. Pinot Noir beter, vooral Côtes de Nuits. Daar zal rond 20-30% verloren zijn gegaan.

Elzas: Zijn alleen de vroeg rijpende rassen aangetast als Gewürztraminer maar over het geheel genomen geen grote schade omdat op veel plekken de stokken nog niet uitgelopen waren.

 

Duitsland en Italië: schade lijkt mee te vallen, wel enkele uitzonderingen

Doordat in veel Duitse gebieden de stokken nog niet uitgelopen waren, valt de vorstschade mee. Alleen delen van Baden zijn fors getroffen.

In Italië is ook vorstschade te melden. De schade is zeer beperkt in een kwetsbaar gebied als Trentino-Alto Adige, omdat de vorst zo vroeg kwam dat de stokken daar nog niet waren uitgelopen. De schade is daarom vooral ontstaan in warmere gebieden waar wel uitlopers waren en er vervolgens vorst was.

Hieronder de actuele situatie voor Italië.

De situatie per gebied

Veneto: Hier en daar wat schade bij Glera (voor Prosecco), bij Pinot Grigio en in de vlakte bij Soave, maar de schade lijkt beperkt te blijven tot maximaal 10%. Op 19 april zijn er forse hagelbuien geweest. Die hebben vooral bij Glera rond Conegliano schade aangericht.

Piemonte: In Piemonte is naar schatting ruim 10% van de wijngaarden aangetast waarbij gemiddeld 30% schade wordt gemeld. De provincie Asti (waar veel Moscato en Barbera staat) is harder getroffen dan andere regio’s. Bij Nebbiolo blijft de schade relatief beperkt, zo lijkt, hoewel vooral wijngaarden op warmere plekken (die al verder ontwikkeld waren) ook in Barolo, Barbaresco en Alto Piemonte soms zijn aangetast. De totale schade is klein maar in sommige wijngaarden zijn de verliezen groot, tot 70%.

Toscane: Ook in Toscane vorstschade, vooral ten noorden van Florence, in de Maremma (vooral Vermentino) en in de lager gelegen wijngaarden van Montepulciano en Montalcino. Schade lijkt in bijvoorbeeld Chianti mee te vallen.

Sardinië: Zeer ongewoon maar ook Sardinië heeft vorstschade gemeld, vooral bij Vermentino. De totale schade is echter niet duidelijk.