De druivensoort “PIQUEPOUL BLANC”

Een oude Languedoc-druivensoort, aanwezig aan de rand van de Thau-lagune sinds de oudheid, de Piquepoul-druivensoort is voornamelijk ontwikkeld onder de kleur wit (maar bestaat ook in grijs en zwart).

In 1618 werd de Piquepoul-druivensoort genoemd als een van de zes beroemdste druivensoorten in de Languedoc in het “Sylve plantarium”, een werk van botanicus JB Maniol.

 • Late variëteit: geplant in een droog klimaat, profiteert het van de vochtigheid van het naseizoen om zijn rijping te voltooien.
 • De tros van Piquepoul is zeer vertakt, de eivormige en kleine korrels laten gemakkelijk los. De wijnstokken werden eerder geoogst met trays die op de grond waren geplaatst om de bessen te verzamelen.
 • Ras gevoelig voor echte meeldauw.
 • Combinatie van eten en wijn

  Picpoul de Pinet, vis en proeverijen
  Picpoul de Pinet is een natuurlijke aanvulling op zeevruchten zoals schaaldieren, vis en traditionele mediterrane gerechten, evenals kaas- en chocoladeproeverijen. Hier zijn twee recepten die perfect bij Picpoul passen:

  Rauwe ansjovisfilets in olijfolie

  Ansjovis is de mediterrane vis bij uitstek. We vinden het geconserveerd, meestal gezouten, maar dankzij gekoeld transport kunnen we nu ansjovis van de dag vinden op alle markten van de regio.
  Het is een vis met een aangename smaak en waarvan het vlees erg stevig is.