Druiven variëteit De Pinot Gris

Druiven variëteit De Pinot Gris

De Druiven variëteit De Pinot Gris is een licht aromatische variëteit die relatief neutraal kan zijn, vooral bij hoge opbrengsten en in warmere gebieden. Het maakt een volle witte wijn die zwaar is door het gebrek aan zuurgraad. Dit wordt geaccentueerd door het potentieel voor restsuikers, vooral in de Elzas.

Vanwege de roze huid is de Pinot Gris vaak rijk aan fenolen die een beetje kleur aan de wijn geven. Ook geven ze  een hint van astringente en/of bitterheid die helpen de restsuiker in evenwicht te houden. Pinot Gris is niet erg geschikt om lang te rijpen en wordt meestal jong gedronken.

Een uitzondering hierop is de Elzasser Pinot Gris, die aanzienlijke restsuikers heeft en prachtige notenachtige tertiaire aroma’s ontwikkelt.

Elzasser Pinot Gris is veel complexer en geconcentreerder en behoort tot een eigen klasse in de wereld van wijn.

Klassieke regio’s die benchmark Pinot Gris wijnen produceren zijn de Elzas, Italië (Alto Adige, Friuli, Venezia Giul Giulia). Maar natuurlijk zijn er ook veel variëteiten te vinden in Oregon, VS en Marlborough, Nieuw-Zeeland.

Pinot Gris is een witte druivensoort die vooral bekend is vanwege zijn gebruik in de wijnproductie. Deze druif staat bekend om zijn fruitige smaken, vaak met tonen van perzik, peer en citrusvruchten. De wijnen die van Pinot Gris worden gemaakt, variëren van droog tot zoet, afhankelijk van de stijl van de wijnmaker. Het is een populaire druif in wijnregio’s zoals de Elzas in Frankrijk, maar wordt ook verbouwd in landen zoals Duitsland, Italië, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.