Vintage port bewaren en kopen!

Vintage port bewaren en kopen!

Vintage port is een portsoort van de hoogste kwaliteit. Het is ook altijd een port van één oogstjaar en uit de beste wijngaarden of de beste delen van een wijngaard. Vintage port is de crème de la crème van de port wereld! Daarom mag Vintage port alleen deze naam dragen als die deze kwaliteitsstempel verkregen heeft. Na een strenge keuring van het Instituto dos Vinhos Douro e Porto te hebben doorstaan mag het een vintage port heten. Dus komt Vintage port ook alleen in de beste jaren voor.

Vintage port kun je goed bewaren

Een Vintage port is een echte bewaarwijn. Om die reden moet je een vintage port ook altijd liggend en onder de beste condities bewaren. Vintage port kan heel oud worden, er zijn wijnen bekend die makkelijk 100 jaar oud kunnen worden. Omdat Vintage port zo oud kan worden moet je de wijnen dan ook onder de beste condities opslaan. De meest ideale manier om een portwijn op de slaan is in een wijnkoelkast. In een wijnkoelkast heerst er de meest ideale temperatuur en altijd de juiste luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid is van belang voor de kurk, de kurk mag niet uitdrogen. Wijnkoelkasten zijn er in overvloed, de beste wijnkoelkast zorgt dan ook het beste voor jouw wijnen.

Hoe wordt vintage port gemaakt

Een vintage port wordt jong gebotteld (tussen 1 juli van het tweede jaar en 31 december van het derde jaar) en daarna rijpt de vintage port vervolgens door op de fles, soms wel 40 jaar of nog langer. Vintage port van 100 jaar oud is dan ook geen uitzondering. Op het etiket staat behalve de uitdrukking ‘Vintage’ ook de jaargang. Hoe langer de fles rijpt, hoe zachter de smaak wordt en de kleur verandert helemaal mee tot oranje aan toe. Het is dan ook een genot om zo’n vintage port eens te proeven.

Vintage port is ook een port voor een cadeau of voorde kinderen en kleinkinderen

Vintage port is niet meteen drinkbaar. De fles wordt hermetisch afgesloten met een kurk van de allerhoogste kwaliteit. Die kurk gaat heel lang mee, misschien wel een mensenleven lang. Het is ook de bedoeling om een vintage port weg te leggen en die pas na jaren te drinken. Maar het mooie van Vintage port is dat je de wijn niet zolang weg hoeft te leggen. Vintage port is zelfs drinkbaar na 5 of 6 jaar. In dat geval laat een Vintage port alleen nog niet zijn ware karakter zien, maar het kan wel…

 

Welke port moet je kopen en welke jaargangen port zijn het best

Pas in Na de jaren 1950 kwamen 1955, daarna 1958 en 1960. Toen ging het allemaal wat gelijkmatiger en volgden de jaren 1963, 1966, 1967, 1970 op met vintage port.

Na een adempauze kwam er pas weer in 1975 een vintage port op de markt die gevolgd werd door 1977, 1978 en 1980.

Tussen 1980 en 2000 zijn de jaren 1982, 1983, 1985, 1987 1989, 1991, 1992, 1994, 1997 en 2000 gedeclareerd en kwamen er prachtige vintage ports op de markt.

Vanaf 2000 moet je naar de jaren 2003, 2007, 2011, 2016 en 2017 kijken.