Hoe wordt bepaald hoe goed een wijnjaar is?

Hoe wordt bepaald hoe goed een wijnjaar is?

De grootste factor is het weer. Vanaf het begin van de lente tot en met het einde van de zomer werken druivenbomen hard. In die periode kan van alles gebeuren: flinke hagelbuien, late vorst of extreme droogte. Boeren hebben het weer niet in de hand. Ze moeten het dus doen met wat ze voorgeschoteld krijgen. Niet alle weersinvloeden die druiven nodig hebben, kunnen door de mens nagebootst of gemanipuleerd worden. Boeren kunnen bijvoorbeeld geen extra zonnetje onder de wolken neerhangen. Als de zon niet genoeg schijnt, krijgt de druif minder smaak. Dat resulteert in een minder goed wijnjaar.

Vogels of ongedierte

Druiven zijn nodig om wijn te maken. Zonder druiven geen wijn. Als de oogst wordt opgegeten door vogels of ongedierte, blijft er niets over om wijn van te maken. Een plaag van wespen, rupsen en mijten kan de oogst negatief beïnvloeden. Soms springt een ziekte over van de insecten op de wijnstok, waardoor de hele wijngaard preventief moet worden gerooid. Gelukkig zijn er ook insecten die juist wél goed zijn, zoals oorwormen en lieveheersbeestjes.

Virussen en ziektes

Naast het weer heb je ook nog ziektes die roet in het eten kunnen gooien. De Washington State University heeft een speciale pagina met allerlei ziekten die wijnboeren de stuipen op het lijf jagen. Allemaal hebben ze de potentie om een hele oogst kapot te maken. Eén virus kan een hele wijnregio laten wankelen. Helaas is de realiteit dat dit alles kan laten mislukken.

Hoe wordt bepaald hoe goed een wijnjaar is?

Gelukkig hebben de meeste wijnboeren een goed overzicht van wat er met hun bomen gebeurt. Elke dag staan ze op het land en controleren ze de vooruitgang. Dit geeft hen genoeg tijd om in te spelen op eventuele ziektes en voldoende maatregelen te nemen.