Oudste wijnproces Oranje of Amber wijn!

Oudste wijnproces Oranje of Amber wijn!

Oranje wijn, ook wel amber wijn genoemd, is een witte wijn met een intensere kleur. Deze wijnen worden gemaakt met een oude methode die Qvevri heet, waarbij de druiven in aardewerken amfora’s worden gefermenteerd. Hoewel de meeste wijnen tegenwoordig in roestvrijstalen tanks of houten vaten worden gemaakt, blijft Qvevri een traditionele en klassieke manier van wijn maken.

Oranje wijn ontstaat wanneer witte druiven, inclusief schillen, in de Qvevri worden gedaan en lang worden vergist. Dit proces geeft de wijn een diepere kleur en rijke smaak. De vorm van de Qvevri zorgt ervoor dat de schillen naar beneden zinken, wat de wijn op natuurlijke wijze filtert. Dit resulteert in een heldere wijn zonder kunstmatige filtering. In roestvrijstalen tanks geproduceerde oranje wijn kan echter troebel zijn en een bittere smaak hebben.

Het proces begint met het oogsten van druiven, die vervolgens met schillen en al in de Qvevri worden geplaatst. De deksel gaat erop en door de poreusheid van het aardewerk kan koolzuur ontsnappen tijdens de gisting. De druiven blijven in de Qvevri tot het voorjaar, waarna de wijn wordt overgebracht naar flessen.

Oranje wijnen volgens de Qvevri-methode zijn altijd biologisch, aangezien er geen tussenkomst van de wijnmaker is tijdens het proces in de amfora. Deze wijnen zijn rijk aan antioxidanten, die bekend staan om hun gezondheidsvoordelen, zoals het tegengaan van bepaalde vormen van kanker.

Wijn volgens de Qvevri-methode hoeft niet gekoeld te worden. Vaak is het zelfs beter om de wijn te karafferen, zodat hij meer zuurstof krijgt en zijn volledige smaakprofiel kan ontwikkelen. In Georgië is deze methode een traditie, terwijl we in Europa spreken van biologische wijnbouw.

https://www.hetwijnkasteel.nl/wp-content/uploads/2020/10/oranje-qvevri-wijn.jpg