Oudste wijnproces Oranje of Amber wijn!

Wat is oranje wijn of amber wijn? Witte wijn ken je vast wel en rode wijn zal je ook bekend in de oren klinken, maar Wat is nou oranje wijn of amber wijn?

Qvevri is dé methode van het wijn maken. Weliswaar wordt het overgrote deel van de wijnen volgens westerse methoden gemaakt in barriques en roestvrij staal, maar Qvevri is de klassieke manier van wijn maken. Oranje wijn of amber wijn is niet meer als een witte wijn met een intensere kleur. Oranje wijnen, vergelijkbaar met amber wijnen (of Qvevri wijnen) zijn ook meestal niet gefilterd. Terwijl de qvevri het filtert op natuurlijke wijze (de vorm van de qvevri dwingt de schillen naar onderen), waar in roestvrijstalen tanks geroerde oranje wijn nog steeds veel troebelheid heeft. Voor sommigen kan die troebelheid (die een beetje bitter is) eigenlijk heel mooi zijn, anderen geven misschien de voorkeur aan de helderdere, natuurlijk gefilterde wijn. Ieder zijn smaak natuurlijk, maar er is een duidelijk verschil..  Oranje wijn of amber wijn komt in principe van een heel oud wijnproces. Vroeger lette men niet op de kleur. De witte druiven werden in een pot gedaan en men liet de druiven vergisten. Als de vergisting heel lang duurde dan kregen sommige witte wijnen een heel intense kleur, dus de amber wijn of oranje wijn was geboren.

Druiven worden met schil en al, zonder te kneuzen, in de Qvevri gedaan. Na de oogst gaan de druiven in de Qvevri en blijft daar tot in het voorjaar. De deksel gaat erop en omdat het aardewerk poreus is, kan het koolzuur tijdens de gisting ontsnappen. De wijn vergist dus op de schillen en daarom heeft de wijn ook een donkerdere kleur. Een kleur die bijna oranje is, dat hangt af van het druiven ras. De wijn wordt in het voorjaar uit het aardewerk gehaald en de wijn is op natuurlijke wijze gefilterd. De schillen en pitjes zijn naar beneden gezakt. Hij is helder en de wijn wordt op fles gebracht.

Wijn die volgens de Qvevri methode is gemaakt, moet je niet koelen. Ook de witte wijnen moet je niet koelen, vaak is het ook nodig om de wijnen te karafferen. Het karafferen is nodig om de wijn meer zuurstof te geven, hierdoor wordt de wijn meer ‘open’ en kan je er meer van genieten.

Wijn volgens de Qvevri methode zijn ook altijd biologisch gemaakt, er is geen tussenkomst van een wijnmaker zolang de wijn in de aardewerken amfora blijft zitten. In Georgië noemen ze deze manier van wijnmaken ‘traditie’, in Europa kennen we de term ‘biologisch’.

Wijn die volgens de Qvevri methode zijn gemaakt zijn rijk aan oxidanten. Oxidanten zijn bekend omdat ze bepaalde vormen van kanker tegen kunnen gaan.