Een authentieke grappa uit Trentino

Een authentieke grappa uit Trentino

Villa de Varda is Een authentieke grappa uit Trentino, gelegen in de prachtige omgeving van Piana Rotaliana. Aan de voet van de majestueuze Dolomieten en beïnvloed door de verfrissende bries van het Gardameer.

Onze grappa’s zijn doordrenkt met de smaken van dit unieke landschap en de rijke traditie van ons familiebedrijf. Dit bestaat al sinds de negentiende eeuw  in Mezzolombardo.

De zesde generatie van de familie Dolzan zet vandaag de dag de erfenis van ambachtelijk vakmanschap voort en blijft trouw aan de unieke productiemethode.

Elk aspect van het proces, van de selectie van de beste grondstoffen tot de zorgvuldige distillatie en rijping. Hier wordt met liefdevolle aandacht  een authentieke Trentino-grappa gecreëerd die met de tijd alleen maar beter wordt.

In 1973 brachten Benito en Giannola Nonino uit Friuli een revolutie teweeg in de wereld van grappa door de introductie van de ‘grappa monovitigno’. Deze is gemaakt van één enkel druivenras zoals de lokale picolit.

Dit zette een nieuwe standaard voor de kwaliteit en complexiteit van grappa en inspireerde anderen, zoals oenoloog Paolo Marolo uit Piemonte, om te experimenteren met unieke druivenrassen uit hun regio’s.

De term ‘grappa aromatica’ werd geïntroduceerd voor grappa’s die worden gedistilleerd. Dit gebeurd van droesem  van aromatische witte druivenrassen. Zoals muscat en gewürztraminer, en half-aromatische rassen zoals müller-thurgau, sauvignon blanc en glera (de druif van prosecco).

Deze evolutie transformeerde grappa van een simpele digestief tot een verfijnd genot om te ontdekken en te appreciëren.