Grappa uit Trentino

Villa de Varda is een grappa geboren in Trentino, in het hart van de Piana Rotaliana, waar de wijngaarden aan de voet van de Dolomieten worden gekust door de zon en verfrist door de lucht van het Gardameer. Al onze grappa’s hebben een onmiskenbare smaak: die van het territorium waar ze vandaan komen en die van traditie. Vandaag zet de zesde generatie van de familie Dolzan, die sinds het begin van de negentiende eeuw in Mezzolombardo distilleert en produceert, het familiebedrijf voort. Een unieke methode, die in de loop van de tijd verbetert

Villa de Varda is een bedrijf , een label, maar het is vooral een unieke productiemethode die, net als een goed distillaat, in de loop van de tijd verbetert. Grondstofkeuze, distillatie, rust: er zijn verschillende momenten waarop een distillaat vorm krijgt en een echte Trentino-grappa wordt . We verzorgen ze een voor een met speciale aandacht, geleid door de methode die door onze voorouders is overgedragen en elke dag wordt verbeterd.

Tot 1973 werden de meeste grappa’s gemaakt van een blend van verschillende druivenrassen, vaak dus zelfs witte en blauwe door elkaar. In dat jaar introduceerden Benito en zijn vrouw Giannola Nonino uit Friuli namelijk hun ‘grappa monovitigno, gamaakt van één druivenras, de plaatselijke picolit. Deze beslissing betekende een ware revolutie in grappa-land. Van een drank om te drinken evolueerde grappa naar een drank om te proeven. Diverse andere grappa-makers volgden dit voorbeeld en gingen experimenteren met lokale druivenrassen. Zo begon oenoloog Paolo Marolo uit Piemonte in 1977, geïnspireerd door het echtpaar Nonino, met het stoken van grappa’s van steeds één nobel druivenras uit de Langhe en de Roero.

Sindsdien kent men ook de term ‘grappa aromatica’. Dit soort grappa’s worden gemaakt van de droesem van aromatische witte druivenrassen, zoals muscat en gewürztraminer, of half-aromatische rassen als müller-thurgau, sauvignon blanc of glera (de prosecco-druif).