Blenden in de Portugese regio Alentejo

Wijnregio Alentejo in Portugal

De Alentejo is een wijnregio in het binnenland van Portugal. Dit gedeelte van Portugal is vrij droog en wordt gekenmerkt door een warm klimaat. Alentejo staat met name bekend om rode wijn: het produceert fruitige en soepele rode wijnen. Daarnaast vinden ook witte wijnen met tropische fruitsmaken en een fijne zuurgraad hun oorsprong in dit gebied.

Blenden: kenmerkend voor Alentejo

Het is een wijnregio met uitdagende omstandigheden vanwege de hitte en de arme, kalkrijke bodems. Iets waar Alentejo met name lof mee oogst, is de kunst van het blenden. Het Wijnkasteel licht graag een landgoed uit wat zich gespecialiseerd heeft in blenden: Herdade dos Grous.

Herdade dos Grous

Ten zuiden van de stad Beja bevindt zich het landgoed en de wijngaarden van Herdade dos Grous, maar liefst 88 hectare groot. Blends van de beste vaten worden hier ontwikkeld. Blenden is het ontwikkelen van wijn met twee of meer druivensoorten. Hiermee kan invloed uitgeoefend worden op de smaak van de wijn. Elke blend is net wat anders van smaak, want elk vat heeft immers een eigen ontwikkeling. Hierdoor staan unieke wijnen: er is geen wijn exact hetzelfde van smaak. Dit is met recht de troef van Herdade dos Grous!

Assemblages witte en rode wijn

Voor de blends van witte wijnen worden combinaties gemaakt van de druivenrassen viognier, gouveia, alvarinho, antão vaz en arinto.Voor rode blends geldt dat een samenstelling wordt gemaakt van syrah, alicante bouschet, touriga national en aragonez.

Landgoed Herdade dos Grous

Naast fantastische wijnen biedt het landgoed nog veel meer: een hotel met mooie kamers en luxe suites, een uitstekend restaurant en natuurlijk een wijnbar. Gasten kunnen onder andere ontspannen aan het meer, paardrijden en een ballontocht maken.