Wijn en Asperges

Binnenkort is het weer zo ver! Het witte goud, de koningin der groente steekt dan weer zijn kop op en siert onze borden. Officieel start het aspergeseizoen de tweede donderdag van april en we kunnen er in elk geval tot eind juni van genieten.
De witte asperges groeien onder zandbergen, ook wel de aspergebedden genoemd. Asperges zijn altijd al populair geweest, de consumptie van de asperge gaat terug tot ver voor onze jaartelling en kent waarschijnlijk zijn oorsprong in Egypte. In Europa was de asperge geliefd bij de Romeinen en in de loop van de 19de eeuw begon men ook in Nederland op grote schaal asperges te kweken. Het oudste nog bestaande teeltgebied is op de Brabantse zandgronden rond Bergen op Zoom. Sinds de 2e wereldoorlog is Noord Limburg daar bijgekomen als belangrijk productiegebied met als centrum de aspergeveiling in Grobbenvorst. In de afgelopen decennia treft men ook aspergeteelt in o.a. Salland in Twente en Groningen aan.

Welke wijn drink je nu het beste bij welk aspergegerecht?

De klassieke combinatie van asperges en de witte wijnen uit de Elzas in Frankrijk is een veel gemaakte en veilige keuze. De uitdaging is om eens een andere, niet zo voor de hand liggende heerlijke wijn te combineren met aspergegerechten. Een heerlijke wijn uit een andere streek of land.

Asperges met ham en ei

Op de klassieke wijze serveren we de asperges met hardgekookte eieren, (been)ham en een heerlijk botersausje. Asperges worden voor 80% op deze wijze gegeten. Belangrijk is de wijn  niet te laten overheersen op de zachte smaak van de asperges.

Pinot Blanc of een mooie droge Muscat

Asperges met vis

Serveren we de asperges als groente bij vis, bijvoorbeeld witvis, gegratineerd met een ei-botersaus oftewel een Hollandaise saus en bestrooid met een oude kaas. Omdat  zo de asperges iets meer op smaak komen mag de wijn wat sterker aanwezig zijn. Hou wel in de gaten dat de wijn de asperges niet overheerst.

Verdejo of een mooie hout gelagerde Chardonnay