Verschil tussen gewone wijn, biologische wijn en natuurwijn.

Bij het maken van gewone wijn is bijna alles geoorloofd: pesticiden, kunstmest, toevoegingen zoals suiker, gist, enzymen en sulfiet. Het verschil met biologische wijn zit ‘m vooral in de wijngaard. Er mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt. Bij biologische wijnen mag wel gist, suiker en zuur worden toegevoegd.

Bij natuurwijn mag er niets aan de druiven worden toegevoegd, behalve een beetje sulfiet. Het gisten gebeurt door het natuurlijke gist dat op de druiven aanwezig is

Maximale hoeveelheid sulfiet per liter wijn

Conventionele wijn: 150 mg (rood) of 200 mg (wit)

Biologische wijn: 100 mg (rood) of 150 mg (wit)

Natuurwijn: 30 mg (rood) of 40 mg (wit)

“Het verschil tussen een gewone wijngaard en een natuurwijngaard is als een weg en een berm.   Door alle onkruid verdelgende middelen is menig gewone wijngaard zo schoon als een weg. Bio wijngaarden staan als we het niet weghalen vol gras en onkruid.”

“Bij natuurwijn mag er niets aan de druiven worden toegevoegd, behalve een beetje sulfiet. Het gisten gebeurt door het natuurlijke gist op de druiven.”