Traditionele wijnmarkt in Bordeaux in zwaar weer: wijn goedkoper dan water

Een crisis in de Franse wijnwereld dient zich aan. Wijnboeren uit de Bordeaux raken financieel in gevaar vanwege steeds verder dalende prijzen op de internationale markt. Diverse ondernemers op de wijnmarkt luiden de noodklok.

 

De wijn in Bordeaux wordt volgens traditie verhandeld in tonneaus. Een tonneau is een eenheid van ongeveer 900 liter. In 2015 was de vraagprijs voor een tonneau rond de € 1215, eind 2019 daalden de prijzen voor een tonneau tot € 930 en sommigen worden zelfs verkocht voor nog minder. Minder dan een euro per liter wijn: tegen deze prijzen is wijn goedkoper dan water, aldus spelers uit de wijnwereld. Voor deze prijzen is het zelfs moeilijk om een salaris te betalen.

 

Enerzijds komt deze daling door het beleid van de INAO en CIVB, de (ten onrechte) promotie van het CIVB van  de wijnen uit Bordeaux als “Meerdere chateaus, één smaak”, waardoor de unieke eigenschappen van de diverse verschillende wijnen worden ondermijnd. Anderzijds komt dit ook door een te groot verschil in vraag en aanbod. Er wordt teveel geproduceerd voor de huidige markt.

 

De prijsdaling zal een verwoestend effect hebben voor de traditionele wijnboeren uit Bordeaux. De markt bestaat namelijk, naast grote spelers, ook uit kleine, traditionele wijnboerderijen en familiebedrijven die al jaren meedraaien in de wijnmarkt. De extreme prijsdaling kan fataal zijn voor deze bedrijven.

 

In tegenstelling tot de reguliere wijnen van Bordeaux, doen de biologische en biodynamische wijnen het erg goed. Deze wijnen zijn gemiddeld genomen drie keer de prijs van de reguliere (niet-biologische) wijn uit Bordeaux. Veel wijnboeren voelen zich gedwongen om voor deze markt te gaan, omdat hun huidige productie te weinig oplevert.

 

Naast het voortbestaan van traditionele Franse wijnhuizen, wordt gevreesd voor de vastgoedmarkt. Steeds meer percelen (wijngaarden) worden te koop gezet, en steeds minder kopers dienen zich aan.