Traditionele wijnmarkt in Bordeaux in zwaar weer, wijn goedkoper dan water
De traditionele wijnmarkt in Bordeaux verkeert in zwaar weer. Wijn is goedkoper dan water. Een crisis in de Franse wijnwereld dient zich aan. Wijnboeren uit Bordeaux raken financieel in gevaar door de steeds dalende prijzen op de internationale markt. Diverse ondernemers luiden de noodklok.
Traditioneel verhandelt men wijn in Bordeaux in tonneaus, een eenheid van ongeveer 900 liter. In 2015 was de vraagprijs voor een tonneau rond de €1215. Eind 2019 daalden de prijzen tot €930 en soms zelfs nog lager. Wijn kost nu minder dan een euro per liter, wat het goedkoper maakt dan water. Spelers uit de wijnwereld zeggen dat het moeilijk is om voor deze prijzen een salaris te betalen.
Deze daling komt enerzijds door het beleid van de INAO en CIVB. De promotie van het CIVB als “meerdere chateaus, één smaak” ondermijnt de unieke eigenschappen van de diverse wijnen. Anderzijds zorgt een groot verschil in vraag en aanbod voor problemen. Er wordt te veel geproduceerd voor de huidige markt.
De prijsdaling verwoest de traditionele wijnboeren uit Bordeaux. De markt bestaat naast grote spelers ook uit kleine, traditionele wijnboerderijen en familiebedrijven die al jaren meedraaien. De extreme prijsdaling kan fataal zijn voor deze bedrijven.
Biologische en biodynamische wijnen doen het echter erg goed. Deze wijnen zijn gemiddeld drie keer zo duur als de reguliere (niet-biologische) wijn uit Bordeaux. Veel wijnboeren voelen zich gedwongen om over te stappen naar deze markt omdat hun huidige productie te weinig oplevert.
Naast het voortbestaan van traditionele Franse wijnhuizen, vreest men ook voor de vastgoedmarkt. Steeds meer percelen (wijngaarden) worden te koop gezet, terwijl steeds minder kopers zich aandienen.