Verschil Late Botteld Vintage en Vintage port!

Verschil Late Botteld Vintage en Vintage port!

Al meer dan 100 jaar worden er Vintage Ports gedeclareerd door het Instituto de Vinho do Porto.
De Porthuizen kunnen alleen Vintage port declareren wanneer de port van uitzonderlijke kwaliteit is met exceptionele eigenschappen. Ze hebben een geweldig mooie kleur, een volle body en natuurlijk een zeer verfijnd aroma en smaak.
Het vaststellen van de kwaliteit door het instituut moet tussen 1 januari en 30 september gebeuren in het 2e jaar na de oogst. Het is dan zeer belangrijk dat de port wordt gebotteld na 1 juli in het 2e jaar na de oogst en voor 1 juni in het 3e jaar na de oogst. Dit is één van de belangrijkste eisen van een Vintage port. Verdere eisen zijn:
  1. De port moet binnen 2 jaar na rijping op vaten worden gebotteld, waarna de port verder rijpt in de fles.
  2. De port moet gemaakt zijn van de beste druiven afkomstig van één oogstjaar.
De reden dat een Vintage port al zo snel gebotteld wordt na de oogst is een simpele. In de afgelopen 250 jaar is men er achter gekomen dat het bottelen van een Vintage port ervoor zorgt dat de smaken nog beter tot hun recht komen. Misschien nog wel belangrijker, dat de port veel langer houdbaar blijft. Een ideale port voor in een wijnkelder of wijn bewaarkast dus.
De Late Botteld Vintage Port (LBV) is officieel geen Vintage port maar een variant hierop. LBV wordt wel van de betere wijngaarden gemaakt.  De naam verklapt al een beetje wat LBV wel is.
LBV port wordt juist veel langer op houten vaten gerijpt. Namelijk tussen de 4 en 6 jaar en is daarom ook veel verder in het rijpings proces. De LBV’s kunnen dan ook direct worden gedronken. LBV port heeft slechts een klein beetje sediment in de fles omdat ze gefilterd worden.
Vintage port moet binnen 2 dagen opgedronken worden, LBV daarentegen is heel goed een maand houdbaar nadat de fles geopend is. Daarom heeft een LBV fles vaak een korte kurk met dop die je na opening weer kunt sluiten.
Er zijn ook een aantal LBV ports met een lange kurk. Deze zijn beter lange tijd te bewaren in een kelder of wijn bewaarkast en kunnen wat meer depot bevatten.
Wanneer een Porthuis een LBV port op de markt wil brengen moet het deze laten declareren door het Instituto de Vinho do Porto. Dit gebeurt 4 jaar na de oogst tussen 1 maart en 30 september in dat jaar. Het bottelen moet dan ook weer gebeuren tussen 1 juli in het 4e jaar na de oogst en 31 december in het 6e jaar na de oogst.