Nieuwe resistente druivenrassen!

Nieuwe resistente druivenrassen!

De ziekte van Pierce treft wijnstokken vooral in Californië en andere delen van de Verenigde Staten. Ook in Zuid-Amerika komt deze ziekte voor. Insecten, bekend als scherpschutters, verspreiden de ziekte. Het is moeilijk te genezen en wijnstokken sterven meestal binnen vijf jaar. De University of California Davis heeft nu echter nieuwe druivensoorten die goed zeer bestand zijn tegen de ziekte van

Symptomen van de Ziekte van Pierce

De bacterie van de ziekte van Pierce proeft de vaten van het hout aan. Hierdoor wordt de waterhuishouding van de plant geblokkeerd. Dit leidt tot het uitdrogen van de bladeren, die vervolgens kleuren en afvallen. Druiven ondergaat hetzelfde lot en heeft moeite om voldoende rijpheid te bereiken. Uiteindelijk sterft de wijnstok na één tot vijf jaar, afhankelijk van het ras.

Ontwikkeling van Resistente Druivenrassen

Onderzoekers aan de Universiteit van Californië ontwikkelden resistente druivenrassen door Vitis vinifera-druiven te kruisen met de Amerikaanse Vitis arizonica. Deze laatste draagt ​​een gen voor resistentie tegen de ziekte van Pierce. De onderzoekers selecteerden de oorsprong met het resistente gen en kruisten deze opnieuw met Vitis vinifera, meerdere keren. Dit proces komt ongeveer 20 jaar voor en bevat vier druivensoorten: Paseante Noir, Errante Noir, Ambulo Blanc en Caminante Blanc. Deze nieuwe rassen zijn 97% Vitis vinifera, maar hebben een hoge weerstand tegen de

Toekomst van de Nieuwe Rassen

Het is nog onbekend hoe Californische wijnproducenten deze nieuwe rassen zullen ontvangen. Deze ontwikkeling is vergelijkbaar met wat gentechnologie zou kunnen bereiken, maar dit wordt nog niet geaccepteerd in de wijnwereld

Maatregelen Tegen de Ziekte

De Amerikaanse hebben omvangrijke maatregelen getroffen om de verspreiding van de ziekte van Pierce te controleren. Ze controleren de sterkte op het transport van planten en druiven en hebben een gericht.