Nieuwe resistente druivenrassen!

De ziekte van Pierce treft wijnstokken vooral in Californië en de rest van de Verenigde Staten. Maar het bestaat ook in Zuid-Amerika. De ziekte wordt verspreid door insecten die scherpschutters worden genoemd. Het is moeilijk te genezen en de wijnstokken sterven meestal binnen vijf jaar. Nu heeft de University of California Davis nieuwe druivensoorten vrijgegeven die zeer goed bestand zijn tegen de dure ziekte van Pierce.

Symptomen

Door de vaten van het hout aan te tasten blokkeert de bacterie van Pierce’s disease de waterhuishouding van de plant, wat onverbiddelijk leidt tot het uitdrogen van de bladeren. Deze verkleuren en vallen uiteindelijk af. De druiven ondergaan hetzelfde lot en hebben grote moeite om een voldoende mate van rijpheid te bereiken. De dood van de stok zelf volgt na 1 tot 5 jaar, afhankelijk van het ras.

De druivensoorten zijn ontwikkeld aan de universiteit door Vitis vinifera-druiven te kruisen met de Amerikaanse Vitis arizonica, die een gen draagt ​​voor resistentie tegen de ziekte van Pierce. Het was niet alleen een kwestie van één oversteek. De onderzoekers selecteerden de nakomelingen die het resistente gen hadden geërfd en kruisten deze opnieuw met Vitis vinifera, niet slechts eenmaal, maar meerdere keren. Dit alles heeft ongeveer 20 jaar geduurd en heeft geresulteerd in vier druivensoorten die 97% Vitis vinifera zijn, maar met een hoge weerstand tegen de ziekte van Pierce. De druiven worden Paseante Noir, Errante Noir, Ambulo Blanc en Caminante Blanc genoemd. Het is nog niet bekend hoe, of als, de Californische wijnproducenten deze nieuwe rassen zullen verwelkomen. (Dit is vergelijkbaar met wat zou kunnen worden bereikt met gentechnologie in minder dan 20 jaar, waarbij een specifiek gen dat resistentie geeft kan worden overgedragen. Dit wordt tegenwoordig echter niet geaccepteerd in de wijnwereld)

De Amerikaanse autoriteiten hebben de grootst mogelijke middelen ingezet bij de controle van transporten van planten en druiven. Ook hebben ze een gericht onderzoeksprogramma opgezet, waarbij genetisch gemodificeerde druivenstokken bijzondere aandacht krijgen. Ondertussen is een Mexicaanse wespensoort losgelaten op de wijngaarden. Deze zou in staat moeten zijn de populatie van de glassy-winged sharpshooter te decimeren.