Wat zijn de dingen die je moet weten over Port?

Wat zijn de dingen die je moet weten over Port?

Port, een heerlijke versterkte wijn uit Portugal, genoemd naar de stad Porto, wordt gemaakt van specifieke Portugese druiven zoals Touriga Franca en Touriga Nacional. De Dourovallei staat bekend om zijn terrasvormige wijngaarden en schistbodem die de druiven een uitstekende kwaliteit geven.

Er zijn verschillende stijlen en kleuren van Port, waaronder de bekende Ruby en Tawny. Het rijpingsproces omvat handmatig plukken en stampen van de druiven. Gevolgd door toevoeging van alcohol en rijping. Port wordt vaak geserveerd als dessertwijn en gaat goed samen met vanille-ijs.

Zowel Vintage als Tawny Port zijn bedoeld om lang te bewaren en worden geserveerd in kleine glaasjes bij de juiste temperatuur. Port is een heerlijke traktatie voor liefhebbers van zoete wijnen en een perfecte afsluiting van een maaltijd.

Wat zijn de dingen die je moet weten over Port?

  1. Port is een versterkte wijn, wat betekent dat tijdens het fermentatieproces extra alcohol wordt toegevoegd om de natuurlijke suikers in de druiven te behouden.
  2. Port wordt voornamelijk geproduceerd in de Douro-vallei in het noorden van Portugal, een regio die bekend staat om zijn steile heuvels en unieke klimaat.
  3. Er zijn verschillende stijlen van Port, waaronder Ruby, Tawny, Vintage en LBV (Late Bottled Vintage). Elk type heeft zijn eigen kenmerken en smaakprofiel.
  4. Port kan zowel zoet als droog zijn, afhankelijk van de rijpheid van de druiven en het toegevoegde suikerniveau.
  5. Port wordt vaak geserveerd als aperitief of dessertwijn, maar kan ook worden gebruikt in cocktails en gerechten.
  6. De meeste Portwijnen hebben een hoog alcoholpercentage, meestal tussen 19-20%.
  7. Port heeft de reputatie om goed te ouderen en kan vele jaren in de fles worden bewaard om zijn complexe smaken te ontwikkelen.
Tawny Port met chocolade – verleidelijk zoet met een bittertje van cacao
Ruby Port met Stilton Kaas – Royal blue huwelijk tussen hartig en zoet