Nieuw Classement Rueda

Nieuw Classement Rueda

Hoe kunnen we nog meer wijn verkopen of voorkomen dat de verkoop inzakt? Dat vroegen de wijnboeren in het Spaanse wijndistrict Rueda zich af. Rueda is het grootste wijndistrict voor witte wijn in Spanje. De oplossing: een nieuw klassement, het DO-classificatiesysteem. Rueda kreeg in 1980 een D.O. erkenning.

Het wijngebied Rueda ligt 165 km ten noordwesten van Madrid. Het ligt in het hart van Castilla y Leon, aan de oevers van de Duero. Deze rivier mondt bij Porto in de zee uit.

Voortaan werkt men met drie categorieën: Gran Vino de Rueda, Rueda Palido (bleke wijn) en Vino de Pueblo. Deze zijn te vergelijken met de Franse ‘villages’. Bovendien mogen wijnboeren nu ook nieuwe druivenrassen gebruiken. Syrah, Chardonnay en Viognier zijn nu toegestaan in de productie.

De introductie van deze nieuwe classificaties moet de wijnverkoop stimuleren. Gran Vino de Rueda richt zich op de hoogste kwaliteit. Rueda Palido benadrukt lichte, frisse wijnen. Vino de Pueblo zet dorpswijnen in de schijnwerpers.

Deze veranderingen brengen diversiteit in het aanbod. Ze spelen in op verschillende smaakvoorkeuren van consumenten. De toevoeging van nieuwe druivenrassen biedt ook variatie. Syrah, Chardonnay en Viognier verrijken het bestaande assortiment.

De wijnboeren in Rueda hopen met deze strategie hun verkoop te vergroten. Ze willen ook nieuwe markten aanboren. Het nieuwe classificatiesysteem biedt kansen voor innovatie. Door de nieuwe categorieën kunnen ze zich onderscheiden.

Rueda is al lang beroemd om zijn kwaliteitswijnen. Deze nieuwe aanpak moet hun positie op de markt verder versterken. De veranderingen kunnen ook internationale erkenning bevorderen.

De toekomst van Rueda ziet er veelbelovend uit. Met het Nieuw Classement Rueda en de toelating van nieuwe druivenrassen staan ze sterk. De wijnboeren zijn optimistisch over de komende jaren.