Of het nu vanuit het perspectief van de opwarming van de aarde is, of gewoon vanuit het perspectief van een wijnliefhebber, het is fascinerend wat daar gebeurt. Douro Valley is een van de populairste wijnregio’s ter wereld; zo heet dat mensen eeuwenlang dachten dat versterkte zoete wijn het enige geweldige product was dat ze konden maken.

Wat het meest verrassend is, is de aard van de tafelwijnen. Je zou denken dat warm, droog weer zou leiden tot veel gedurfde, alcoholrijke rode wijnen. In het verleden deed het dat, en soms doet het dat nog steeds.Maar er zijn meer dan 100 goedgekeurde druiven in de Douro-vallei, waarvan sommige nauwelijks zijn onderzocht omdat ze eeuwenlang in veldmengsels gingen. De meeste zijn inheemse druiven, goed geschikt voor het klimaat, en velen zijn al tientallen jaren in de grond en groeien lange wortels.Het resultaat is dat producenten een elegante rode wijn willen maken. Dit kan een voorbeeld zijn voor de rest van de wijnwereld.

“Alle Douro, het is veranderd, zegt Miguel Roquette van Quinta do Crasto. “De oude stijl was meer concentratie, meer extractie. Nu moeten we in evenwicht zijn.”

Het is een enorm verschil in een enkele generatie. Twintig jaar geleden waren er niet veel geweldige Douro Valley-tafelwijnen. De wereld is alleen maar heter geworden, maar Douro Valley-tafelwijnen zijn koeler geworden.Niepoort is een van de vijf Douro Boys, vignerons die samen zijn gegaan om meer aandacht te krijgen voor tafelwijnen in Douro Valley. De jongens zeggen graag dat ze vijf verschillende stijlen wijn maken, en het is waar: Cristiano van Zeller, eigenaar van Quinta do Vale do Maria, is een belangrijk lid, en de botteling van de wijnmakerij zijn ongegeneerd vol van kracht.Quinta do Crasto, geleid door Douro Boy Jorge Roquette, is beïnvloed door zijn samenwerking met Château Lynch-Bages in Bordeaux voor de wijn Xisto, een Bordeaux achtige wijn (fluweelzachte tannines; lagen van complexiteit) gemaakt met Douro Valley-druiven die alleen wordt geproduceerd in goede jaargangen. Maar Roquette’s zoon Miguel zegt dat ze ook worden beïnvloed door de wijnen die ze graag drinken.

“Als we naar Bourgondië gaan en een glas wijn drinken, zeggen we dat dit Bourgondië is”, zegt Miguel Roquette. “Het is belangrijk om dit over de Douro te zeggen.”

Reserva Old Vines-wijn van Quinta do Crasto, van een klassieke veld mix, is intens en levendig, met een complex aroma dat steeds meer aandacht vraagt. Douro Valley zelf krijgt meer aandacht dan ooit, dankzij verbeterde vervoersverbindingen en een groeiende erkenning van hoe geweldig Portugal is voor toerisme. Vijftien jaar geleden was het moeilijk om zelfs bij de meeste wijnhuizen te komen. Proeflokalen waren in Porto als ze al bestonden.

“De nieuwe wegen in Portugal hebben alles veranderd,” zegt João Ferreira Alvares Ribeiro, CEO van Quinta do Vallado. “Ik heb altijd geloofd dat als we mensen op bezoek zouden krijgen, ze het merk zouden herinneren op een manier die ze niet zouden doen als ze gewoon de wijn in een restaurant bestelden. We gebruikten 40 miljoen euro van de EU voor 40 procent van de fondsen, en 60 procent bankleningen. Daarmee konden we beleggen zonder eigen middelen, wat we toen nog niet hadden. We vonden het belangrijk om alles visueel indrukwekkend te maken, omdat dit de indruk was die bezoekers zouden krijgen. ”

 

Druiven gisten in een traditionele betonnen bakken voordat ze naar eiken vaten worden gedaan.