Douro Valley is het verleden en de toekomst van het wijn maken!

Douro Valley is het verleden en de toekomst van het wijn maken!

Of het nu om de opwarming van de aarde gaat of om wijnliefhebbers, het is fascinerend wat er gebeurt. De Douro Valley is een van de populairste wijnregio’s ter wereld. Eeuwenlang dachten mensen dat versterkte zoete wijn het enige geweldige product was dat ze konden maken.
Het meest verrassend zijn de tafelwijnen. Je zou denken dat warm, droog weer zou leiden tot gedurfde, alcoholrijke rode wijnen. In het verleden was dat zo, en soms nog steeds. Maar er zijn meer dan 100 goedgekeurde druiven in de Douro Valley. Velen zijn inheemse druiven, goed geschikt voor het klimaat, met lange wortels. Hierdoor kunnen producenten elegante rode wijn maken. Dit kan een voorbeeld zijn voor de rest van de wijnwereld. Douro Valley is het verleden en de toekomst van het wijn maken!
Miguel Roquette van Quinta do Crasto zegt: “De oude stijl was meer concentratie, meer extractie. Nu moeten we in evenwicht zijn.” Dit verschil is in een enkele generatie ontstaan. Twintig jaar geleden waren er niet veel geweldige Douro Valley-tafelwijnen. Hoewel de wereld warmer is geworden, zijn de Douro Valley-tafelwijnen koeler geworden.
Niepoort is een van de vijf Douro Boys, wijnmakers die samen meer aandacht willen voor tafelwijnen uit de Douro Valley. Ze maken vijf verschillende stijlen wijn. Cristiano van Zeller, eigenaar van Quinta do Vale do Maria, maakt krachtige wijnen. Quinta do Crasto, geleid door Douro Boy Jorge Roquette, maakt de wijn Xisto, beïnvloed door Bordeaux.
Miguel Roquette zegt dat ze ook worden beïnvloed door de wijnen die ze graag drinken. “Als we naar Bourgondië gaan en een glas wijn drinken, zeggen we dat dit Bourgondië is,” zegt hij. “Het is belangrijk om dit over de Douro te zeggen.”
Reserva Old Vines-wijn van Quinta do Crasto is intens en levendig, met een complex aroma. De Douro Valley krijgt meer aandacht dan ooit, dankzij betere vervoersverbindingen en de groeiende erkenning van Portugal als toeristische bestemming. Vijftien jaar geleden was het moeilijk om bij de meeste wijnhuizen te komen. Proeflokalen waren in Porto, als ze al bestonden.
João Ferreira Alvares Ribeiro, CEO van Quinta do Vallado, zegt: “De nieuwe wegen in Portugal hebben alles veranderd. We hebben 40 miljoen euro van de EU gebruikt voor 40 procent van de fondsen, en 60 procent bankleningen. Zo konden we beleggen zonder eigen middelen. We vonden het belangrijk om alles visueel indrukwekkend te maken, omdat dit de indruk was die bezoekers zouden krijgen.”

 

Druiven gisten in een traditionele betonnen bakken voordat ze naar eiken vaten worden gedaan.