Cabernet Franc wijnen

Cabernet Franc is een zwarte gevulde Franse wijn druivenras die in de meeste wijn producerende landen wordt gekweekt. De verscheidenheid is het meest bekend als de derde druif van Bordeaux en is te vinden in veel van de beste Bordeaux Blend-wijnen ter wereld. Cabernet Franc verschijnt meestal in gemengde rode wijnen, waar het kruidachtige accenten van tabak en donkere kruiden toevoegt.

Als variëteit wijn is Cabernet Franc licht tot medium en heeft vaak vegetale eigenschappen, met name groene paprika’s. Dit heeft ertoe geleid dat veel wijndrinkers Cabernet Franc als onrijpe Cabernet Sauvignon, of zelfs Carmenere, onjuist identificeren. Dit is opgemerkt in Friuli, Italië, waar plantages die Cabernet Franc werden beschouwd, later als Carmenere werden ingedeeld.

Cabernet Franc Druiven

Cabernet Franc wordt vaak vergeleken met Cabernet Sauvignon, dat is niet zonder rechtvaardiging; De Cabernet Sauvignon variëteit is het resultaat van een kruising tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. (Recente DNA profiling heeft ook aangetoond dat Cabernet Franc ook een van Merlot’s ouders is). Maar in de wijngaard rijpt Cabernet Franc minstens een week eerder dan Cabernet Sauvignon. Hoewel het dunner huid en lagere zuurgraad heeft, is het ook bekend om zijn hardheid en vaak gegroeid als een “verzekering” druif.

Cabernet Franc’s huis wordt algemeen geaccepteerd als Libournais in Bordeaux. In deze sub regio bevinden zich de prestigieuze dorpen Pomerol en Saint-Emilion, waar enkele van de meest geassocieerde Cabernet Franc-wijnen afkomstig zijn, zoals Cheval Blanc (typisch ongeveer twee derde Cabernet Franc) en Ausone (die even is Verdeling van Cabernet Franc en Merlot).

Cabernet Franc verkiest koele binnenklimaat zoals de Loirevallei. De steden Chinon en Saumur zijn belangrijke bastions van variëteit Cabernet Franc-wijnen, die worden gewaardeerd voor hun aroma’s van rijpe bessen en zoete specerijen. Lichtervoorbeelden uit deze appellaties tonen in het algemeen grafiet- en rode laknotities, met donkere wijnen die meer sigar- en leeraroma’s tonen. De lokale Loire-vallei naam voor Cabernet Franc is Breton. Dit is geen verwijzing naar Bretagne, het gebied net ten noordwesten van de Loire, maar de naam van de man die gecrediteerd is om de verscheidenheid aan populariteit te brengen in de 17e eeuw. Abbot Breton, van de Abdij van Bourgueil, plantte en geneigde zijn Cabernet Franc-wijngaarden met zoveel zorg dat de lokale wijnbouwers zijn leiding voerden en begon te produceren wat de Loire-vallei’s handtekeningstijl van rode wijn zou worden. (© eigendomsrechten, wijn-zoeker)

Buiten Frankrijk wordt Cabernet Franc verbouwd in Italië, Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika en Amerika. In Canada wordt Cabernet Franc geproduceerd als een droge rode wijn, maar misschien wel meer interessant als een ijswijn in Ontario. Verder zuiden, in de Verenigde Staten, wordt het geteeld in Californië, Washington en Long Island, vaak onder de Meritage-banner. Argentinië en Chili produceren ook beperkte hoeveelheden variëteit Cabernet Franc-wijn.

Synynomen omvatten: Bordo, Bouchet, Bouchy, Breton, Cabernet Franco, Cabernet Frank.