Cabernet Franc wijnen

Cabernet Franc wijnen

De wijnen wordt vaak vergeleken met Cabernet Sauvignon omdat het is ontstaan uit een kruising tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Recent DNA-onderzoek heeft aangetoond dat Cabernet Franc ook een van de ouders van Merlot is. Cabernet Franc rijpt minstens een week eerder dan Cabernet Sauvignon, ondanks zijn dunne schil en lagere zuurgraad. Het staat bekend om zijn hardheid en wordt vaak geteeld als een “verzekeringsdruif”.

De thuisbasis van deze druif is meestal Libournais in Bordeaux, waar prestigieuze dorpen zoals Pomerol en Saint-Emilion te vinden zijn. Hier komen de bekende wijnen vandaan, waaronder Cheval Blanc en Ausone. Cabernet Franc gedijt het beste in koele binnenklimaten, zoals de Loirevallei in Frankrijk, waar Chinon en Saumur belangrijke gebieden zijn voor Cabernet Franc-wijnen met aroma’s van bessen en specerijen.

In landen als Italië, Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika en Amerika verbouwt men deze ook. In Canada wordt het zowel als droge rode wijn als ijswijn geproduceerd, en in de Verenigde Staten wordt het geteeld onder de Meritage-benaming. Zelfs landen als Argentinië en Chili produceren beperkte hoeveelheden van deze wijnen.

Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de Cabernet Franc worden gemaakt. Vaak wordt hij geblend met de Merlot en de Cabernet Sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeauxstreek.

Een groot aantal rode wijnen van de Loire zijn gemaakt met de Cabernet Franc, hoewel dat niet op het etiket wordt vermeld. Inmiddels wordt deze druivensoort overal in de wereld aangeplant.

Verder wordt deze druivensoort in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en roséwijn.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cabernet_Franc