KVNW reageert geschokt

KVNW reageert geschokt

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) reageert geschokt op de uitzending van Keuringsdienst van Waarde (KvW) van 3 december. De vereniging stelt dat veel informatie wordt veranderd en onnauwkeurig is.

In het programma werd gesuggereerd dat wijnmakers vrijelijk hulpstoffen kunnen toevoegen voor smaak en kleur. Dit is verwijderd, aldus de KVNW. Europese regelgeving beschrijft de goedgekeurde processen en hulpmiddelen

In de uitzending werd gesteld dat er 60 middelen aan wijn kunnen worden toegevoegd. Volgens de KVNW zijn er echter 54 erkende goedgekeurde processen. De meeste behandelingen laten geen stoffen achter in de wijn. Toegestane hulpstoffen zoals sulfiet, Arabische gom en kleisoorten behoren tot traditionele wijnbereidingsprocessen. Deze methoden worden al honderden jaren

Veel gebruikte additieven zoals zuren, vitamines, gist en tannine komen van de natuur in de druif voor het ontstaan ​​tijdens de gisting. De verwijzing van regels circulaire processen wordt sterk gecontroleerd. De in de uitzending getoonde hulpstof oenocyanine is een natuurlijke kleurstof. Deze is enkel toegestaan ​​in hobbywijnen, niet in commerciële wijnen.

Het idee dat toevoegingen een slechte wijn kunnen omzetten in een goede wijn is onzin. Dit wordt ook begrepen door een van de sprekers in het programma. Het keurmerk ‘KVNW Register Wijnhandelaar’ unieke dat in alle fasen van het bereidingsproces rekening wordt gehouden met mens, milieu en mens.

https://www.kvnw.nl/actueel/nieuws-en-persberichten/530-persbericht-wijnimporteurs-geschokt-door-forse-accijnsverhoging