KVNW reageert geschokt

Wijnsector KVNW reageert ‘geschokt’ op uitzending Keuringsdienst van Waarde
restaurant

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) zegt geschokt te zijn door de uitzending van het televisieprogramma de Keuringsdienst van Waarde (KvW) dat donderdag 3 december werd uitgezonden. Volgens de vereniging is veel onjuist en onnauwkeurig voorgehouden.

Wijnsector KVNW reageert ‘geschokt’ op uitzending Keuringsdienst van Waarde
‘In het programma wordt gesuggereerd dat wijnmakers tijdens het bereidingsproces vrijelijk en naar eigen inzicht hulpstoffen kunnen toevoegen om de wijn de gewenste smaak en kleur te geven.’ Dit is onjuist, zo stelt de KVNW. ‘De toegestane procedés en de hulpmiddelen die gebruikt mogen worden bij de productie van wijn staan uitgebreid beschreven in Europese regelgeving en hier wordt zowel in Nederland als in de producerende landen streng op toegezien.’

In de uitzending zou worden gesteld dat er 60 middelen aan wijn kunnen worden toegevoegd. ‘Er zijn echter in totaal 54 wettelijk toegestane processen. Voor het merendeel blijven van deze behandelingen geen stoffen achter in de wijn.’ Een deel van die toegestane hulpstoffen (sulfiet, Arabische gom, kleisoorten) maar ook methoden zoals verwarming en beluchten (oversteken van wijn) behoren tot het normale en traditionele wijnbereidingsproces zoals dat soms al honderden jaren wordt toegepast, zo schrijft de vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Daarnaast komen veel van de gebruikte additieven (zoals zuren, vitamines, gist, tannine, SO2 etc.) van nature al voor in de druif of ontstaan deze van nature tijdens de gisting.

Regels
Op de naleving van de regels omtrent de toegestane procedés wordt streng toegezien in zowel Nederland als in de producerende landen. ‘De in de uitzending getoonde hulpstof oenocyanine is een natuurlijke kleurstof die enkel toegestaan is in hobbywijnen en niet in commerciële wijnen. Het is onzin dat door het naar eigen inzicht toevoegen van middelen een slechte wijn kan worden omgebouwd tot een kwalitatief goede wijn. Dit wordt overigens door een van de sprekers in het programma ook terecht opgemerkt.’ Met het keurmerk ‘KVNW Register Wijnhandelaar’garandeert de wijnimporteur dat in alle fasen van het bereidingsproces rekening is gehouden met mens, milieu en maatschappij.