Shiraz of Syrah

Shiraz is de naam gegeven aan de donkere druif geteeld in Australië en geselecteerde gebieden van de Nieuwe Wereld. Hoewel ze genetisch identiek zijn, worden de stilistische verschillen tussen Shiraz en Syrah genoeg uitgesproken om hen verschillende rassen te overwegen. Shiraz is zo belangrijk voor Australische wijnbouw dat het de meest aangeplante druif in de meerderheid van de Australische wijngaarden en heeft vrijwel synoniem met wijn regio van het land, en in het bijzonder de Barossa Valley.

De term Shiraz heeft zijn wortels in de Nieuwe Wereld, hoewel er geen één verhaal over is hoe het kwam om zo te worden genoemd. De heersende stijl van Shiraz wijn maken weerspiegelt de nieuwe wereld. Hoewel hij neigt naar heldere fruitsmaken – vaak bosbessen, zwarte bessen en zwarte kersen. Secundaire notities van chocolade lenen zich goed voor de volle textuur van deze wijnen, vaak geaccentueerd door peper en kruidige verbuigingen.

Shiraz Druiven

Tijdens de jaren 1990 en vroege jaren 2000 werden veel Australische Shiraz wijnen gekenmerkt door zeer gewonnen, super-rijpe wijnen die, voor beter of slechter, de aandacht trokken van de wijn critici over de hele wereld. Sommigen reageerden goed op de stijl, opkomen voor de rijke en gedurfde smaken, terwijl anderen juist gebrek aan subtiliteit van de wijnen hadden. Ongeacht de verdeelde critici, (de consument) enthousiasme voor Australische Shiraz bloeide in deze periode en talloze uitingen van de stijl werden uitgevoerd over de hele wereld.

Aan het begin van de 21e eeuw was er een tastbare verschuiving in de manier waarop veel van de Australische Shiraz werd gemaakt, met koele klimaat stijlen komen in hun eigen en complexiteit terrein wint op pure kracht. Een nieuw
e generatie van de wijn begon te ontstaan, werken aan de elegant pittige stijlen van de noordelijke Rhône.

Zoals met Syrah in de Rhône, is Australische Shiraz vaak vermengd met Grenache en Mourvèdre, het creëren van wat is uitgegroeid tot algemeen bekend als GSM. De donkere chocolade en cassis van Shiraz, in combinatie met de pruimachtig rijkdom van Grenache en de aardse, gamay kracht van Mourvèdre zorgt voor een rijke, weelderige stijl vaak groter dan de som der delen.

Een unieke Australische toepassing van Shiraz is om het te mengen met Cabernet Sauvignon. Dit was een eerder ongehoord van de traditie in de Oude Wereld, maar de Cabernet – Shiraz mix is ​​zo populair geworden dat het vertegenwoordigt nu een aanzienlijk deel van de Australische rode wijn (blends). De andere grote Shiraz mix emuleert de eigenzinnige wijnen van Cote Rotie door het toevoegen van een klein deel van de Viognier aan de wijn. Australische Shiraz – Viognier wijnen hebben een geduchte reputatie op het internationale toneel gesmeed; een aantal van de beste voorbeelden kan halen drie-cijfer prijzen.

De naam Shiraz is zo algemeen erkend en zo goed verhandelbare dat is gebruikt om Syrah wijnen te labelen in andere landen dan Australië. In Zuid-Afrika, de Shiraz naamgeving is gemeengoed en in de VS, Zuid-Amerika en Israël ofwel Syrah of Shiraz kan worden gebruikt, afhankelijk van de mode. Zelfs een handvol producenten in Languedoc-Roussillon Frankrijks hebben genomen om de etikettering van hun wijnen als Shiraz.