Welke wijn kun je drinken bij welk gerecht

Welke wijn kun je drinken bij welk gerecht

Asperges

  • Sylvaner
  • Muscat
  • Gewürztraminer
  • Sancerre
  • Menetou-Salon
  • Pouilly Fumé

Barbecue

  • Shiraz
  • ZinfanBiefstuk
  • Cabernet Sauvignon
  • Tannat
  • Sangiovese

Cocktail van Garnalen, Krab of Gamba

  • Witte Mâcon
  • Droge Witte Bordeaux Sauvignon
  • Droge wijn uit de Jura
  • Riesling
  • Chardonnay

Escargots (slakken)

  • Bourgogne Aligoté
  • Alsace Riesling
  • Touraine Sauvignon
  • Sancerre
  • Corton-Charlemagne
  • Alsace Pinot Gris
  • Monbazillac
  • Gewürztraminer
  • Witte wijn uit de Jura
  • Sauternes
  • Barsac

Gerookte Paling

  • Bourgogne Aligoté
  • Fino Sherry

Gerookte Makreel

  • Gewürztraminer
  • Alsace Riesling
  • Spätlese
  • Manzanilla Sherry

Gerookte Zalm

  • Puligny-Montrachet
  • Pouilly-Fumé
  • Droge Sauvignon
  • Pfalz
  • Riesling
  • Spätlese
  • Alsace Pinot Gris

Gerookte Forel

  • Gewürztraminer
  • Alsace Riesling
  • Spätlese
  • Fumé Blanc

Ham

  • Alsace Tokay
  • Red Côte du Rhône
  • Stevige Côte du Roussillon Rosé
  • Rode Coteaux du Tricastin
  • Beaujolais
  • Witte Chassagne Montrachet
  • Corbières Rosé
  • Côte du Rhône
  • Rode Bordeaux

Kip

  • Houtgerijpte Chardonnay uit Chili, Frankrijk, Argentinië

Kaviaar

  • Champagne

Lamsvlees

  • Chianti
  • Rode (niet te zware) Bordeaux
  • Rioja

Paddestoelen (ook als paté maar ook als soep en hoofdgerecht)

  • Pinot Noir

Pâté algemeen

  • Mâcon-Village
  • Graves
  • Fumé Blanc
  • Australische Shiraz
  • Chianti

Pâté van kip

  • Pomerol

Pâté van eend

  • Coteaux du Layon
  • Riesling
  • Chianti
  • Sauternes

Pâté van wild

  • Cahors
  • Bergerac
  • Madiran
  • Stevige rode wijn uit Portugal

Pâté van haas

  • Rode Côtes de Duras
  • Moulin à Vent

Zalm (verse)

  • Champagne
  • Meursault
  • Puligny-Montrachet
  • Riesling
  • Chardonnay
  • Spätlese

Soepen

Goulash- of tomatensoep

  • Mavrud
  • Cabernet-Sauvignon
  • Zinfandel
  • Shiraz

Minestrone of andere heldere groentesoepen

  • Champagne
  • Gewürztraminer
  • Chianti
  • Rioja
  • Zinfandel
  • Chardonnay
  • Pittige Sauvignon Blanc
  • Fino Sherry

Groentesoep

  • Sancerre
  • Pouilly-Fumé
  • Chablis
  • Gewürztraminer
  • Stevige Chardonnay
  • Pittige Sauvignon Blanc

Salades

Salade van vis

  • Champagne
  • Graves Blanc
  • Muscadet
  • Pfalz
  • Riesling
  • Viognier
  • Chablis

Salades met lichte of geen dressing

  • Pinot Blanc
  • Muscadet
  • Orvieto

Zure salades met veel azijn

  • Chenin Blanc
  • Jonge Vouvray
  • Noordelijke Sauvignon Blanc
  • Menetou-Salon
  • Entre-Deux-Mers

Pizza en Pasta

Pasta

  • Rode Bordeaux
  • Rode Bourgogne
  • Beaujolais
  • Côte du Rhône
  • Chianti
  • Pinot Noir
  • Barbera
  • Sangiovese
  • Merlot uit een zonrijk gebied
  • Ribera del Duero
  • Brunello di Montalcino

Risotto

  • Trebbiano d’Abruzzo
  • Pinot Grigio
  • Chianti
  • Grüner Veltliner
  • Dolcetto
  • Bardolino
  • Rioja
  • Sancerre
  • Pouilly-Fumé
  • Witte Bordeaux
  • Witte Rhône
  • Witte Bourgogne
  • Chardonnay uit een warme streek
  • Sauvignon Blanc uit een warme streek
  • Gewürztraminer

Pizza

  • Sicilië
  • Chianti
  • Corbières
  • Roussillon
  • Coteaux-du-Lubéron
  • Stevige wijn uit Portugal
  • Rioja
  • Australische Shiraz

Kaas

Zachte aromatische kaas

  • Sauvignon
  • Sancerre
  • Pouilly-Fumé
  • Bourgogne Aligoté
  • Monbazillac
  • Sauternes
  • Provence Rosé
  • Pinot Grigio
  • Riesling
  • Alsace
  • Chardonnay uit een warm gebied

Brie of zachte kazen

  • Beaujolais-Villages
  • Côte-de-Beaune
  • Coteaux du Languedoc
  • Pomerol
  • Saint-Emilion
  • Gewürztraminer
  • Chardonnay uit een warm gebied
  • Chablis
  • Fino Sherry

Pittige zachte kaas zoals Camembert

  • Bandol Rouge
  • Côte du Roussillon-Villages
  • Beaujolais-Villages
  • Côtes-du-Rhône
  • Corbières

Gouda en andere harde kaassoorten

  • Witte Bordeaux
  • Witte Bourgogne
  • Gewürztraminer
  • Beaujolais
  • Chardonnay
  • Chianti
  • Rioja
  • Dolcetto
  • Pinot Noir
  • Fino Sherry

Stevige en pittige kazen

  • Rode Médoc
  • Côte de Beaune
  • Châteauneuf-du-Pape
  • Hermitage
  • Barolo
  • Barbera
  • Cabernet-Sauvignon
  • Merlot
  • Tawny Port
  • Vintage Sherry

Desserts

Kaastaart

  • Zoete Vouvray
  • Coteaux-du-Layon
  • Zoete Anjou

Chocoladetaart

  • Banyuls Grand Cru
  • Pineau des Charentes Rosé
  • Muscat
  • Port
  • Bual Madeira
  • Beaumes-de-Venise

Vers Fruit

  • Sauternes
  • Barsac
  • Monbazillac
  • Zoete Vouvray
  • Coteaux-du-Layon
  • Zoete Muscat
  • Riesling of Auslese
  • Amontillado Sherry
  • Moscato d’Asti

Meloen

  • Ruby Port

Koek, cake of gebak

  • Sauternes
  • Savennières
  • Zoete Jura
  • Medium droge Champagne
  • Clairette de Die Oloroso
  • Cream Sherry

Appel

  • Chardonnay

Appeltaart

  • Riesling Auslese
  • Trockenbeerenauslese
  • Hongaarse Tokaji Aszú

Wist je dat de juiste wijn een gerecht kan transformeren? Ten eerste, bij een sappige biefstuk past een stevige rode wijn zoals Cabernet Sauvignon perfect.