Wijn in de huiskamer veroudert viermaal zo snel!
Wijn in de huiskamer veroudert viermaal zo snel! Onderzoekers van de stichting Edmund Mach in San Michele all’Adige hebben 400 flessen sangiovese gedurende twee jaar opgeslagen.
De helft daarvan op keldertemperatuur (15 à 17 graden) en de andere helft op huiskamertemperatuur (20 à 27 graden). Uit analyse bleek dat de op huiskamertemperatuur opgeslagen wijn qua chemische componenten viermaal ouder geworden was dan de wijn die koeler werd bewaard.
Volgens onderzoeksleider https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijn is in de woning opgeslagen wijn na zes maanden chemisch gezien even oud als wijn die twee jaar in een kelder heeft gelegen.
Wilt u thuis wijn opslaan en u heeft geen koele plek? Kies dan de wijnen samen met ons zorgvuldig uit.
Een fragiele rode bourgogne kan minder goed tegen hoge temperatuur dan een stevige Ribera del Duero uit Spanje, of een klassieke Bordeaux. Ook is wellicht de aanschaf van een wijn bewaar- of klimaatkast een goede oplossing. We geven u graag advies.
Wijn snel verouderen in de huiskamer kan verrassend eenvoudig zijn. Hier zijn enkele effectieve methoden:
Gebruik van een Zuurstofpomp
- Zet een zuurstofpomp op de fles.
- Pomp lucht in het vlees om oxidatie te versn
- Laat de wijn een paar uur staan voor een sneller effect
Warme Omgeving Creëren
- Plaats de wijn in een warme ruimte, rond 24-27
- Hogere temperaturen versnellen de chemische reacties in de wijn
- Houd de wijn enkele dagen op deze temperatuur voor snel resultaat.